2 min. čitanja

Svjetski oceani topliji i kiseliji nego ikad prije

Svjetski oceani topliji i kiseliji nego ikad prije
Foto: pixabay / Ilustracija

Razina svjetskih oceana je viša, a oni su topliji i kiseliji nego su ikad prije bili, upozorova se u klimatskom izvješću koje je objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u srijedu, dok su dužnosnici Ujedinjenih naroda upozorili da rat u Ukrajini prijeti globalnim klimatskim posljedicama.

Oceani su naime, doživjeli najvidljivije ekstreme i WMO je stoga u svom godišnjem izvješću o stanju globalne klime detaljno opisao niz previranja uzrokovanih klimatskim promjenama. Rečeno je da je otapanje ledenih ploča pomoglo podizanju razine mora na nove visine 2021. godine.

– Klima se mijenja pred našim očima. Toplina zarobljena stakleničkim plinovima uzrokovanim ljudskim djelovanjem zagrijat će planet za mnoge buduće generacije – rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas u izjavi za Reuters.

Izvješće slijedi posljednju klimatsku procjenu UN-a, koja upozorava da čovječanstvo mora drastično smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova ili se suočiti sa sve katastrofalnim promjenama svjetske klime.

Taalas je rspomenuo kako su druge krize, poput pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, zaokupile naslovnice.

Selwin Hart, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za klimatske mjere, kritizirao je zemlje koje su odustale od klimatskih obveza zbog trenutnih sukoba, što je potaknulo porast cijene energije i potaknulo europske nacije da pokušaju zamijeniti Rusiju kao dobavljač energije.

Opasno povećanje

– Vidimo kako mnoge velike ekonomije donose odluke koje, iskreno govoreći, imaju potencijal svojevrsnog zaključavanja ovog problema, kao i zagađenja i dovest će naše klimatske ciljeve u opasnost – rekao je Hart novinarima.

Svijet se suočava s opasnim povećanjem stakleničkih plinova, ako se ruski plin zamijeni ugljenom. U izvješću WMO-a navodi se da su razine ugljičnog dioksida i metana u atmosferi koje zagrijavaju klimu 2021. premašile prethodne rekorde.

Globalno gledano, prosječna temperatura prošle godine bila je 1,11 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog prosjeka – kako se svijet približava pragu od 1,5 C iznad kojeg se očekuje da će učinci zatopljenja postati drastični

– Samo je pitanje vremena kad ćemo vidjeti još jednu najtopliju godinu dosad – rekao je Taalas.

Oceani snose veliki dio tereta zagrijavanja i emisija. Vodena tijela apsorbiraju oko 90% zemljine akumulirane topline i 23% emisija ugljičnog dioksida od ljudskih aktivnosti.

– Ocean se zagrijao znatno brže u posljednjih 20 godina, dostigavši ​​novi maksimum 2021., a očekuje se da će postati još topliji, stoji u izvješću. Toj bi promjeni vjerojatno trebalo stoljećima ili tisućljećima da se preokrene – napominje.

Ocean je također sad najkiseliji u najmanje 26 000 godina jer reagira i apsorbira puno više ugljičnog dioksida u atmosferi.

Razina mora porasla je za 4,5 cm u posljednjem desetljeću, s godišnjim porastom od 2013. do 2021. više nego dvostruko više od onoga od 1993. do 2002. godine.

WMO je također naveo pojedinačne ekstremne toplinske valove, šumske požare, poplave i druge katastrofe povezane s klimom diljem svijeta, navodeći izvješća o šteti od više od 100 milijardi dolara.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.