3 min. čitanja

Svjetska turistička organizacija: U svijetu 182 posto više turista nego lani

Svjetska turistička organizacija: U svijetu 182 posto više turista nego lani
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svijetom je u prva tri mjeseca putovalo 117 milijuna turista ili 182 posto više nego u isto vrijeme lani, što je brži oporavak od prvotno očekivanog za ovu godinu, a iako je to još ispod razine 2019. u idućim se mjesecima očekuju poboljšanja, procjena je Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

– Zbog jačih rezultata od očekivanih u prvom tromjesečju 2022. te značajnog povećanja rezervacija letova, očekuje se da će međunarodni dolasci turista ove godine dosegnuti 55 od 70 posto razine iz 2019. godine. No, to će ovisiti o nekoliko faktora, prije svega nastavku ukidanja pandemijskih ograničenja putovanja u destinacijama diljem svijeta, ali i o tome kako će se razvijati situacija oko rata u Ukrajini i oko koronavirusa, ali i globalnih ekonomskih uvjeta, posebice inflacije i cijena energije – poručuju iz UNWTO-a nakon što su revidirali predviđanja za ovu godinu.

Tri puta više turista u svijetu nego 2021., Europa prednjači

Iz UNWTO-a u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističu da je svijetom u prva tri mjeseca ove godine putovalo gotovo tri puta više turista nego u istom razdoblju 2021. godine, pri čemu je Europa prednjačila u oporavku sektora.

Od ukupnih 117 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka u prva tri mjeseca ove godine, samo u ožujku je zabilježeno oko 47 milijuna, što po UNWTO-u pokazuje da je oporavak sve brži, prenosi HRT.

Europa je u prvom tromjesečju ove godine bila na prvom mjestu po dolascima turista i postocima rasta, jer ih je ugostila gotovo četiri puta više ili 280 posto više nego u prvom kvartalu lani, pri čemu iz UNWTO-a ne iznose konkretne brojke dolazaka, ali napominju da je taj porast rezultat snažne potražnje unutar same Europe.

Europu slijedi Amerika, u koju su se dolasci turista više nego udvostručili ili porasli za 117 posto, no turistički dolasci i u Europu i u Ameriku i dalje su još znatno ispod razine prva tri mjeseca 2019. godine, odnosno 43 i 46 posto ispod toga.

Slično je i s Bliskim istokom i Afrikom, gdje su također zabilježeni porasti od oko sto posto u dolascima, ali su ostali 59 odnosno 61 posto ispod razine iz 2019. godine, dok je u Aziji i Pacifiku bilo 64 posto više turista nego u prva tri mjeseca 2021. godine, ali i 93 posto ispod istih mjeseci u 2019. godini, jer su neke destinacije i dalje ostale zatvorene za putovanja koja nisu nužna.

Po svjetskim subregijama, iz UNWTO ističu da Karibi i južna mediteranska Europa i dalje pokazuju najbrži oporavak. U te su se dvije subregije dolasci turista najviše približili brojkama iz 2019. godine, na gotovo 75 posto, a ima i odredišta u kojima su te brojke i premašene, pri čemu iz UNWTO-a ne navode koja su to odredišta.

U svijetu 45 destinacija bez ograničenja putovanja, od toga 31 u Europi, ali tu je i rat..

– Iako je međunarodni turizam i dalje 61 posto ispod razine iz 2019. godine, očekuje se nastavak postupnog oporavka, jer sve više destinacija ublažava ili ukida ograničenja putovanja, a oslobađa se i nagomilana potražnja. Od 2. lipnja 45 destinacija, od kojih 31 u Europi, više nema covid ograničenja, a i u Aziji je sve više odredišta koja počinju ublažavati mjere – naglašavaju iz UNWTO-a.

Unatoč takvim pozitivnim izgledima, ipak upozoravaju na “izazovno gospodarsko okruženje” te “vojnu ofenzivu Ruske Federacije u Ukrajini” kao na negativne rizike za oporavak međunarodnog turizma. Rat u Ukrajini, kako ocjenjuju u UNWTO-u, za sada ima “ograničen izravan utjecaj na ukupne rezultate, ali ometa putovanja u istočnoj Europi”.

S druge strane, taj sukob ima velike ekonomske posljedice na globalnoj razini, pogoršavajući ionako visoke cijene nafte i ukupnu inflaciju te narušavajući međunarodne opskrbne lance, što rezultira većim troškovima prijevoza i smještaja za turistički sektor, komentiraju iz UNWTO-a.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.