2 min. čitanja

Svjetska turistička organizacija partner je u osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj

Svjetska turistička organizacija partner je u osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj
Foto: Pixabay

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta i Svjetske turističke organizacije (UN Tourism) o međusobnoj suradnji i osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj.

Memorandum je temelj za osnivanje istraživačko-razvojnog Centra koji će biti samostalna javna ustanova, a UN Turizam i Ministarstvo će u okviru MoU surađivati ​​u provedbi inicijativa i projekata, s fokusom na istraživanja i razvoj koji se odnose na održive politike u turizmu, promicanje održivog turizma, izradu smjernica i preporuka za razvoj održivog turizma, dijeljenje znanja i najboljih praksi za održivi turizam kao i prijenos znanja o upravljanju razvojem održivog turizma. Osnivanje Centra je inicijativa Svjetske turističke organizacije, motivirana prepoznavanjem Hrvatske kao predvodnice pozitivnih promjena i inovacija u kreiranju politika održivog turizma na globalnoj razini.

„Osnivanje prvog Centra za održivi turizam u Hrvatskoj u suradnji s najrelevantnijom globalnom organizacijom za turizam, UN Tourismom, velika je čast i najljepša pohvala našoj reformi. To je i fantastična prilika za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao predvodnice u održivom turizmu, kao i za našu akademsku i znanstvenu zajednicu, kojoj je ovaj Centar dodatna mogućnost za unaprjeđenje globalne suradnje u raznim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma - istaknula je Brnjac.

- Osnivanjem Centra za održivi turizam ostvarit ćemo preduvjete za transparentno i odgovorno kreiranje turističke politike kroz dostupnost ažurnih i relevantnih istraživanja u svim područjima koja mogu doprinijeti razvoju održivog turizma. Ako želimo uistinu upravljati razvojem turizma, takva istraživanja su nam neophodna - zaključila je Brnjac.

Pozdravljajući suradnju, glavni tajnik Pololikashvili je rekao:

- Hrvatska prednjači kao primjer u razvoju održivog turizma i upravo je zato odabrana kao lokacija prvog Centra za održivi turizam, koji će dodatno poticati inovacije i pozitivne promjene u sektoru turizma. Novi istraživački centar u Zagrebu pridonijet će kreiranju politika utemeljenih na podacima na regionalnoj, nacionalnoj i destinacijskoj razini, osiguravajući odgovoran i uključiv razvoj turizma, za dobrobit zajednica posvuda. Turizam je ključni gospodarski sektor, a kako je trgovina uslugama bila treća kategorija zarade izvoza odmah nakon goriva i kemikalija u 2019. godini, potreban nam je znanstveno utemeljen pristup održivosti turizma.

Prema pravilima UN Tourisma, Centar će se osnovati kao samostalna pravna osoba u suradnji s akademskom zajednicom. Partner u projektu osnivanja Centra za održivi turizam je Sveučilište u Zagrebu, najveće i najbolje rangirano sveučilište u Hrvatskoj, s kapacitetom za interdisciplinarna i multidisciplinarna istraživanja koja je potrebno povezati u cilju razvoja održivog turizma, kao i za osiguravanje samostalnog obavljanja administrativnih i financijskih funkcija Centra.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici hrvatskog turističkog sektora, koji su dali svoj doprinos u kreiranju reforme upravljanja razvojem turizma.

Hrvatska je članica Svjetske turističke organizacije (koja se ove godine re-brendirala u UN Tourism, napustivši dosadašnji akronim UNWTO) od 1993. godine. Po treći je puta izabrana za članicu Izvršnog vijeća UN Tourisma u mandatu do 2025. godine, kao i za potpredsjedavajuću Odbora za turizam i održivost u mandatu do 2026. godine. U posljednje četiri godine Ministarstvo turizma i sporta je intenzivno surađivalo s UN Tourismom u razvoju i promicanju održivog turizma, uključujući i organizacijom zajedničkog okruglog stola na Forumu na visokoj razini za održivi razvoj u UN-u u New Yorku na temu održivog turizma, kao i kroz aktivno sudjelovanje u pregovorima oko Rezolucije o održivom turizmu koju UN Tourism svake godine priprema za usvajanje na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.