3 min. čitanja

Svjetionik Vnetak na Unijama zasvijetlio prije 150 godina

Svjetionik Vnetak na Unijama zasvijetlio prije 150 godina
Foto: HRT / Screenshot

UNIJE - Prilazeći Unijama, pogled odmah pada na dojmljivu zgradu svjetionika Vnetak. Zasvijetlio je prvoga rujna prije 150 godina. Odonda, sigurno usmjerava brodove koji plove pored otoka - ispočetka uz pomoć svjetioničara, a osamdesetih godina prošloga stoljeća njihovu je ulogu preuzela tehnologija. 

Svjetionik Vnetak, na istoimenom jugozapadnom rtu Unija sagrađen je 1873. Sastoji se od prizemne zgrade površine oko 70 četvornih metara te okrugle kamene kule koja ide u visinu 13 metara.

Kroz povijest, na svjetioniku se izmijenilo 15-tak svjetioničara. Ondje su živjele i njihove obitelji. Ne potpuno izolirani od ostatka svijeta kao što to zna biti na nekim drugim svjetionicima, ali od mjesta ih je dijelilo oko 2 kilometra hoda divljinom otoka.

- Ja sam išla u školu s tim curicama. Uvijek sam razmišljala o njima jer su bile male, o strahu od groblja jer su morale proći pored groblja po svakakvom vremenu - kiši, buri. To mi je bilo malo čudno, ali one i dan danas dolaze, imaju lijepe uspomene kad su bile na svjetioniku. Njihova mama je sadila pa je bilo puno cvijeća - prisjetila se Sonja Kraljević iz Unija.

- Ja sam kao dijete sa svjetioničarem išao u ribolov. Jure Žanetić je bio svjetioničar. Mi Unijani bili smo vezani za taj svjetionik i bilo je teško gledat ga kako propada. Prošao sam mora, ali meni je srce puno kad ga vidim - kaže za HRT Ivan Jani Deroja iz Unija.

Foto: Jurica Gašpar / Arhiv

Zadnji put je ručno zasvijetlio 1982.

Tijekom Drugog svjetskog rata bilo je razdoblja kada svjetionik nije radio. U siječnju 1945. kod otoka Unija došlo je do nasukavanja triju torpiljarki njemačke Ratne mornarice.

Ostavili za sobom razne stvari, a znatiželjni dječaci pokupili su što su mogli.

Pedesetih godina prošloga stoljeća, svjetioničari su se vratili na lanternu. Posljednja je ondje bila obitelj Zrenka Fatovića.

- Prošla sam mnoge lanterne s mužem. Na Ivanu kod Rovinja sam rodila dvoje djece, pa smo prošli još četiri lanterne po Kvarneru da bi na kraju stigli na Unije. Tu nam je bilo kao doma. Na lanterni smo ostali sve dok Zrenko nije otišao u invalidsku penziju. Ostali smo zadnji na toj lanterni jer su je samo zaključali kad smo mi iznijeli stvari - zapis je to Ivke Fatović, supruge zadnjeg svjetioničara na unijama, koji je svjetionik napustio 1982. godine

Tada je posljednji put zasvijetlio uz ljudsku pomoć. Nakon toga je automatiziran, a danas, u svojoj 150. godini - svijetli novim sjajem.

Dodajmo da HRT nije citirao izvor citiranog "zapisa" Ivke Fatović, iz knjige "Svjetionički libar mali" Vedrana Trgovčića, kao što nisu spomenuli ni Plovput, ustanovu za održavanje pomorskih plovnih puteva, koja i brine o navedenom svjetioniku.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Obnavlja se svjetionik na Unijama, kojeg je posada napustila prije 40 godina!
Radovi sanacije i obnove pomorskog svjetionika Rt Vnetak na otoku Unije odvijaju se planiranom dinamikom. Projektom obnove obuhvaćena je sanacija cijelog kompleksa pomorskog svjetionika, uključujući zgradu i popratne objekte, kao i okoliš te osnovnu infrastrukturu. - Pomorski je to svjetio…
FOTO Plovput obnavlja svjetionik na otoku Unije
Tijekom prosinca 2022. godine, Plovput je započeo radove na sanaciji pomorskog svjetionika „Vnetak“ na otoku Unije. Projektom je predviđena kompletna sanacija kompleksa, odnosno zgrade svjetionika i tri pomoćna objekta te okoliša s pristupnim stepenicama i osnovnom infrastrukturom. Nastava…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.