1 min. čitanja

Sveta stolica povodom Svjetskog dana ribarstva o „neljudskim uvjetima” u ribarskoj industriji

Sveta stolica povodom Svjetskog dana ribarstva  o „neljudskim uvjetima” u ribarskoj industriji
Foto: Morski HR / Ilustracija

Vatikanski prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskoga razvoja kardinal Peter Turkson u povodu Svjetskoga dana ribarstva, koji se obilježava 21. studenoga, upozorio je da se taj sektor našao u mreži problema i izazova, prenosi agencija Kathpress.

U poruci koju je Tiskovni ured Svete Stolice objavio 20. studenoga kardinal Turkson osudio je kršenja ljudskih prava na moru, koje se uslijed pandemije koronavirusa intenziviralo, posljedice čega trpe ribari i njihove obitelji u cijelom svijetu, prenosi IKA.

Provedba odgovarajućih zakonskih mjera na području ribarskoga sektora pokazala se vrlo teško ostvarivom, naime ribari često postaju „žrtve okolnosti” čim brod napusti luku, jer teško je nadzirati što se događa tjednima i mjesecima na moru.

Mnogi su ribari loše plaćeni a prisiljeni su raditi mnoge smjene po nevremenu i teškim uvjetima, a pritom se zbog umora nerijetko događaju teške nesreće, upozorava kardinal i ističe: „S više od 24.000 smrtnih slučajeva godišnje ribarsku se industriju može ocijeniti smrtonosnom”. Usto obitelji preminulih dobivaju minimalnu ili nikakvu odštetu – to su neljudski uvjeti i hitno bi se moralo nešto poduzeti”.

Prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2018. godišnja svjetska proizvodnja ribarske industrije iznosi 179 milijuna tona u vrijednosti 401 milijarde američkih dolara. Od toga 97 milijuna tona dolazi od ribarenja. U pomorskom sektoru radi oko 60 milijuna ljudi.

IKA

PROČITAJTE JOŠ:

SVJETSKI DAN RIBARSTVA Marina, znanstvenica koja vraća vjeru u bolju budućnost Mediterana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.