3 min. čitanja

Šveđani zatvorili područje Baltičkog mora zbog istrage o curenju plinovoda

Šveđani zatvorili područje Baltičkog mora zbog istrage o curenju plinovoda
Foto: Ministarstvo obrane Kraljevine Danske

Švedski tužitelj zadužen za istragu o curenju plinovoda u Baltičkom moru rekao je u utorak da je naredio zatvaranje tog područja dok provodi preliminarnu istragu o "sumnji na grubu sabotažu".

- Razumijem veliki interes javnosti, ali nalazimo se na početku preliminarne istrage i stoga ne mogu ulaziti u detalje o tome koje istražne mjere poduzimamo - izjavio je tužitelj Mats Ljungqvist.

Švedska obalna straža priopćila je da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podmornicama, među ostalim, zabranjeno približavanje u krugu od 9,3 kilometra od mjesta dvaju curenja u blizini Švedske, prenosi ABC.

Norveška podigla sigurnosnu razinu u lukama, vojska na naftnim i plinskim postrojenjima - Hrvatski pomorac: “Ovo se nije dogodilo od pada Blizanaca!”
Zbog povećane razine ugroženosti, Obalna uprava Kraljevine Norveške odlučila je podići razinu sigurnosti na razinu 2 u odabranim lučkim objektima, javlja tamošnja Obalna uprava u priopćenju za javnost, a isto nam je potvrdio i hrvatski pomorac koji se trenutno nalazi na Baltiku. Uprava traži od svih…

Prošlog tjedna, podmorske eksplozije, uzrokovane snagom od nekoliko stotina kilograma eksploziva, oštetile su plinovode Sjeverni tok 1 i 2 na četiri lokacije u blizini južne Švedske i Danske i dovele do velikog curenja plina u međunarodnim vodama u Baltičkom moru.

Tijekom vikenda, vlasti u Danskoj priopćile su kako su plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 zemni plin prestali curiti. Međutim, švedska obalna straža priopćila je u ponedjeljak da je jedan od njezinih zrakoplova uočio manje curenje u Sjevernom toku 2, promjera oko 30 metara.

Švedski brod za specijalne ronilačke namjene i brodovi švedske obalne straže poslani su na mjesto incidenta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanska mornarica poslala fregatu u Sjeverno more nakon napada na plinovode
Fregata britanske Kraljevske mornarice poslana je u ponedjeljak navečer u Sjeverno more u demonstraciji sile nakon navodnog ruskog napada na plinovod Sjeverni tok. Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da želi umiriti partnere nakon puknuća cjevovoda u mreži Sjeverni tok u činu sumnje na sabot…
Švedska šalje brod za ronilačke radove na mjesto puknuća Sjevernog toka
Švedska je u ponedjeljak poslala brod za ronilačke radove na lokaciju oštećenih plinovoda u Baltičkom moru koji su prošlog tjedna procurili nakon eksplozija na tom području, kako bi istražila incident koji je dodao nove napetosti europskoj energetskoj krizi. Europa istražuje što je uzrokoval…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.