1 min. čitanja

Švedska šalje brod za ronilačke radove na mjesto puknuća Sjevernog toka

Švedska šalje brod za ronilačke radove na mjesto puknuća Sjevernog toka
Foto: Wikimedia

OSLO - Švedska je u ponedjeljak poslala brod za ronilačke radove na lokaciju oštećenih plinovoda u Baltičkom moru koji su prošlog tjedna procurili nakon eksplozija na tom području, kako bi istražila incident koji je dodao nove napetosti europskoj energetskoj krizi.

Europa istražuje što je uzrokovalo trostruko pucanje plinovoda u mreži Sjeverni tok, pri čemu ozbiljno sumnja na sabotažu u blizini švedskih i danskih voda koje je Moskva brzo nastojala prikačiti zapadu, sugerirajući da od toga korist imaju jedino Sjedinjene Američke Države.

- Obalna straža odgovorna je za misiju, ali mi ih podržavamo sa svojim resursima. U funkciju ćemo staviti brod HMS Belos, koji je ujedno brod za ronilačke radove i spašavanje i ronilački brod - kazao je za Reuters glasnogovornik švedske mornarice Jimmie Adamsson.

Europa sumnja na sabotažu, ali odbija reći tko stoji iza nje

Prema izvještaju Švedske obalne straže Sjeverni tok 1 je prestao curiti, ali rezultati nadzora iznad mjesta incidenata sugeriraju da plin i dalje curi iz Sjevernog toka 2 i izlazi na površinu u radijusu od 30 metara.

Kremlj je u ponedjeljak pojačao optužbe za eksploziju protiv Zapada, poručivši da zbog toga Sjedinjene Američke Države mogu povećati prodaju i cijenu svog ukapljenog plina.

Washington je oštro zanijekao bilo kakvu umiješanost. Europske zemlje sumnjaju na sabotažu, ali su odbile kazati tko bi mogao stajati iza toga.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.