1 min. čitanja

Sve više gostiju traži drugačiji odmor – Na scenu stupa ruralni turizam

Sve više gostiju traži drugačiji odmor – Na scenu stupa ruralni turizam
Foto: Općina Konavle

CAVTAT – U Cavtatu se do nedjelje održava Međunarodni kongres posvećen ruralnom turizmu. U sklopu kongresa, najuspješnijim gospodarstvima i manifestacijama bit će dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Skup svega najboljeg u ruralnom turizmu počeo je s konavoskim nošnjama, plesom i pjesmom. Nagrada suncokret ruralnog turizma dodijelila se deveti put, a laureatima ona znači izuzetno puno.

– Ruralne sredine s dobrom ponudom i isključivo domaćim proizvodima velika su prilika za održivi turizam u Hrvatskoj. S globalnom pandemijom sve više gostiju je počelo tražiti drugačiji odmor. To znači da su turisti počeli tražiti manje destinacije, drugačije destinacije, one manje napučene, manje poznate – govori Kristian Staničić, direktor glavnog ureda HTZ-a. Traže destinacije koje razvijaju i komponentu održivosti, koje čuvaju okoliš i gdje turisti mogu pronaći zdravu hranu, aktivnosti na otvorenom, sve vrste outdoor aktivnosti i naravno doticaj s lokalnim stanovništvom, kao i doživjeti tradiciju, piše HRT.

Dobar primjer su i kulturne rute kao što su Plemićka ruta u Virovitičko-podravskoj i Frankopanska ruta u Primorsko-goranskoj županiji.

– Otvaranjem novih mogućnosti u ruralnom turizmu mi zapravo možemo povećati i prihode od turizma budući da ćemo tako privući potpuno drugačiju klijentelu – objašnjava profesor odnosa s javnošću Božo Skoko.

Dobar primjer ulaganja su Konavle, koje su kroz petnaestak godina potpuno izmijenile turističku ponudu Juga Hrvatske.

– Bilo je dvanaest obitelji 2008. kad smo se okupili kao društvo, a 2010. formirali udrugu, koji su se bavili ruralnim turizmom, a danas u udruzi imamo 62 člana – govori Ivo Mujo, agroturizam Konavle.

Hrvatska obiluje ruralnim područjima bogatim tradicijom a sad je zadatak tradiciju otkriti gostima iz čitavog svijeta a poruka je s kongresa u Cavtatu da smo na dobrom putu.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.