7 min. čitanja

Sve što trebate znati o održavanju i njezi vašeg kućnog akvarija

Sve što trebate znati o održavanju i njezi vašeg kućnog akvarija
Foto: Pixabay

Kućni akvariji su delikatna, ali vrlo fascinantna mjesta. Promatrajući ih, možete svjedočiti nevjerojatnom vodenom životu i prirodi u njezinom najčišćem obliku.

Ako ste ozbiljni u kupovanju i održavanju akvarija, morat ćete razumjeti mnoge čimbenike koji doprinose održavanju vaše ribe živom i zdravom. Stoga je važno naučiti kako se pravilno brinuti za svoj akvarij i njegove stanovnike.

The aquarium guide nudi kompletan vodič za održavanje i njegu vašeg kućnog akvarija.

Upoznajte osnove

Posjedovanje akvarija jedna je od najzanimljivijih aktivnosti koje možete raditi u slobodno vrijeme. Ljudi diljem svijeta otkrivaju užitak koji dolazi od održavanja akvarija ispunjenog živopisnim slatkovodnim ili tropskim ribama.

Bez obzira koliko je vaš dom mali, uvijek možete pronaći mjesta za akvarij. Spremnici odnosno akvariji mogu stati u gotovo svaku prostoriju vašeg doma, sve dok su postavljeni na ravnu površinu i također dovoljno veliki za smještaj svih vaših riba.

Ribe su zapravo idealni kućni ljubimci, a briga o ribama u kućnom akvariju zahtijeva relativno lako održavanja. Neke od osnovnih odgovornosti posjedovanja akvarija uključuju:

Održavanje ribe nahranjenom
Praćenje njihovog ponašanja kako bi bili sigurni da ništa ‘ne izmiče kontroli’
Praćenje topline vode
Voda mora biti bez algi

Dakle, ako želite nove članove obitelji, a koji nemaju krzno i ​​četiri šape, akvarij kod kuće može biti upravo ono što vam treba.

Prije nego kupite bilo kakvu opremu za akvarij, morate napraviti nekoliko stvari kako biste bili sigurni da imate sve potrebne informacije, resurse i opremu za pravilnu njegu vaših riba.

Većina početnika obično se odlučuje za spremnik slatke vode jer ih je općenito lakše održavati. Međutim, spremnici za slanu vodu daleko su živopisniji i šareniji i mogu biti upravo ono što je potrebno vašem domu i odabranoj vrsti ribe.

Veličina akvarija koja vam je potrebna ovisit će zapravo o vrsti ribe koju odlučite ponijeti kući i koliko njih uopće želite nabaviti. S obzirom na to da su dostupne različite veličine, važno je dobro razmisliti o staništu prije nego što donesete kući bilo koji vodeni život.

Stakleni akvariji su vrlo popularni. No, budući da su akrilni spremnici manje teški i manja je vjerojatnost da će se slomiti, oni se uglavnom smatraju boljim akvarijima u kući. Ovi spremnici moraju imati oslonac duž cijele površine dna.

Akvarij morate postaviti na tvrdu, ravnu površinu. Veći akvariji dobro će stajati na vrhu ormarića jer je ova vrsta namještaja dovoljno čvrsta da udobno izdrži težinu.

Manji akvariji (obično oko 100 L) mogu stajati na bilo kojem ojačanom namještaju.

Odabrano mjesto također treba imati potpuni pristup električnim utičnicama kako bi se filtar, grijači i svjetla koja se koriste u spremniku mogli priključiti.

Pokušajte sakriti što je moguće više električnih žica i produžnih kabela kako bi bila manja šansa za iskre ako voda nekako uspije izaći iz spremnika.

Više o vodi koju ćete koristiti

Možda je najlakši način da napunite svoj akvarij da otvorite slavinu u svom domu. Ako voda u vašem domu dolazi iz komunalnog izvora vode, voda treba biti dezinficirana i bez većine bakterija. No, važno je napomenuti da kvaliteta vode iz slavine varira ovisno o mjestu.

Dok neke vode iz slavine sadrže visoke razine željeza ili magnezija, druge mogu imati tragove azbesta ili amonijaka koji bi mogli ozbiljno oštetiti osjetljivije ribe.

Općinska voda iz slavine također često sadrži klor, koji se u mnogim javnim vodovodima koristi za dekontaminaciju vode.

Ovo je vrlo otrovno za ribe. Klorirana akvarijska voda će eliminirati dobre bakterije koje se skupljaju na filteru u vašem akvariju. To će pomoći u razgradnji otrovne mješavine nitrita i amonijaka u ribljem otpadu.

Foto: The Aquarium Guide

Nikada ne biste trebali kupiti ribu bez detaljnog znanja o njoj. Duboko razumijevanje pomoći će u određivanju njihovog opstanka u vašem akvariju.

Iako je nabaviti novu ribu uvijek zabavno iskustvo, to nasumično može biti skupo, pa čak i katastrofalno.

Žive biljke mogu pomoći u stvaranju minijaturnog prirodnog ekosustava koji bi mogao biti koristan da ribe ostanu zdrave. Ove biljke također imaju tendenciju natjecati se s algama za hranjive tvari, što znači da tako mogu usporiti rast algi u spremniku.

Ali kad dođe vrijeme za kupnju ribe, morate posvetiti neko vrijeme istraživanju što planirate kupiti kako biste znali točne zahtjeve odabrane vrste ribe.

Početnička je pogreška kupiti ribu samo po izgledu. Poslužitelj u trgovini za kućne ljubimce trebao bi vam moći dati sve potrebne informacije, ali vjerojatno neće znati sve o specifičnim ribama koje želite imati u svom akvariju.

Mogli biste na kraju kupiti agresivnu vrstu ribe, a da toga niste svjesni, ili biste mogli završiti s ribom koja jednostavno nije kompatibilna!

Na primjer, ribe koje se nalaze samo u vrlo specifičnim stanišnim uvjetima neće se tako dobro snaći u akvariju koji se mnogo razlikuje od njihovog prirodnog okruženja.

Bolje je provesti istraživanje kako biste saznali više o svom ljubimcu prije nego što obavite bilo kakvu kupnju. Učinili biste isto da kupujete psa, pa zašto ne biste učinili isto za svoju ribu?

Slatkovodna ili tropska riba?

Foto: Pexels

Slatkovodne ribe su one koje provode dio ili cijeli svoj život u vodama kao što su rijeke ili jezera. Slatkovodne ribe imaju prekrasan izbor šarenih i jedinstvenih vrsta koje će učiniti da vaš akvarij napreduje.

Svaka slatkovodna riba zahtijeva različite uvjete i okoliš da bi preživjela. Uzmimo na primjer ribu Betta i zlatnu ribicu. Obje su popularne vrste slatkovodne ribe.

Međutim, Betta ribe zahtijevaju topliju vodu, dok zlatne ribice zahtijevaju hladnu vodu za preživljavanje, što bi moglo postati problem u akvariju.

Tropske ribe nalaze se pak u vodenim tropskim sredinama diljem svijeta. Ribari obično odlučuju držati tropske ribe u slanim i slatkovodnim akvarijima jer se obično mogu prilagoditi svom okruženju mnogo brže od bilo koje druge vrste riba. Također su izuzetno živahne.

Čak i ako se riba čini miroljubivom, sukobi i dalje mogu nastati unutar spremnika. Teritorijalne ribe će spriječiti druge vrste da uđu u njihovo područje, smanjujući preostali prostor za ostale.

A ako su skrovišta oskudna u spremniku, dominantnije ribe će zadržati kontrolu nad malobrojnima.

Razina pH – Condicio sine qua non

Razina pH pomaže u mjerenju ravnoteže alkalnosti i kiselosti vode u akvariju. Može se lako pratiti pomoću kompleta za testiranje pH koji možete kupiti online ili u lokalnoj trgovini za kućne ljubimce.

Slatkovodne ribe imaju tendenciju da uspijevaju u akvarijima koji imaju pH razinu koja se nalazi negdje u rasponu od 6,6 i 6,8, dok su morske ribe najprikladnije u vodi s pH razinom od oko 7,6 do 8,4.

Međutim, ove razine će se razlikovati ovisno o spremniku i vrsti ribe koju ste odabrali.

Temperatura vode je važna

Vjerojatno ne biste uživali biti pod tušem u kojem je voda prevruća ili prehladna. Isto se odnosi na ribe. Zbog toga je vrlo važno provjeriti temperaturu vode.

Slatkovodna riba zahtijeva temperaturu vode koja se nalazi negdje u rasponu od 22 i 28 stupnjeva, dok morska riba zahtijeva temperaturu od oko 24 do 27 stupnjeva.

Također biste trebali izbjegavati postavljanje spremnika blizu otvora za hlađenje ili na području koje prima puno sunčeve svjetlosti. Možda ćete čak morati kupiti bojler ako je vaš akvarij previše hladan za udobno držanje riba.

Dobra je ideja testirati kemijski sastav vode u akvariju prije početka procesa aklimatizacije kako biste bili sigurni da je sigurna za vašu ribu. Ako se razine u spremniku u bilo kojem trenutku promijene, morat ćete dopustiti više vremena da se riba prilagodi.

Redovito mijenjajte vodu

Promjena najmanje 25 posto vode u vašem akvariju svaki mjesec pomoći će u stabilizaciji koncentracije nitrata i održavanju spremnika što čišćim.

Također možete preciznije pratiti temperaturu vode kako biste osigurali da ribe ostanu jake i zdrave.

Redovito čišćenje također će vam omogućiti da uklonite otpadne proizvode i ostatke koji su možda ostali iza viših razina fosfata. Ove razine mogu biti štetne za ribe dodajući im stres za koji je poznato da dovodi do bolesti.

Riba koju imate u svom akvariju idealno bi trebala imati iste potrebe. To će uvelike olakšati brigu o njima jer ćete sve što im je potrebno moći kupiti odmah. Najbolji savjet bio bi istražiti više različitih vrsta riba kako biste otkrili koja će s kojom biti najkompatibilnija.

Hrana

Često je slučaj da će riba umrijeti od prekomjernog hranjenja, a ne od gladovanja. Većina riba ne zahtijeva puno hrane za svoj opstanak, stoga je pridržavanje strogog i prikladnog rasporeda hranjenja za vaše ribe ključno.

Prekomjerno hranjenje može uzrokovati nekoliko ključnih problema uključujući rast algi, nižu razinu kisika i sveukupno smanjenje kvalitete vode. Također može stvoriti velike količine krhotina ili otpada koji će i dalje ostati unutar spremnika.

Općenito pravilo za hranjenje riba je da ih hranite samo onoliko koliko mogu pojesti unutar 5 minuta.

Čišćenje i otpad

Uz redovitu izmjenu vode, morat ćete zamijeniti uložak filtera i usisati šljunak kako biste uklonili nakupljanje otpada. Voda koja je žuta, zamućena ili ispušta loš miris znak je da je potrebno promijeniti vodu iz akvarija te da odmah morate dodati novi uložak filtera. Ako se problem nastavi, vjerojatno imate previše ribe ili je previše hranite.

Održavanje i briga o vašem kućnom akvariju ne mora biti komplicirano. Sve dok slijedite smjernice za održavanje i njegu dane u ovom članku, vaša zajednica riba će biti puna zdravih i sretnih riba bez nekih velikih poteškoća.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.