6 min. čitanja

Supruga preživjelog: Satelitska oprema za komunikaciju pokvarila se drugi dan od isplovljavanja

Supruga preživjelog: Satelitska oprema za komunikaciju pokvarila se drugi dan od isplovljavanja
Foto: 24 sata / Elena Konovalenko

Ukrajinac Dmitro Marčenko jedan je od trojice spašenih brodolomaca u havariji Bourbon Rhodea. Njegova žena ispričala je za 24 sata detalje horora kroz koji je prošao nakon što se ukrcao na splav.

Prošlo je više od 40 dana od havarije Bourbon Rhodea. Više od 40 dana Marijana Miškić čeka povratak svog muža iz divljeg oceana, a javnost i dalje traži odgovore na goruća pitanja o ovoj tragediji.

“Cijela posada ga je poštovala”

Ukrajinska liječnica i supruga Dmytra Marchenka, člana posade Bourbon Rhodea i jednog od trojice spašenih sretnika, Elena Konovalenko bila je u kontaktu s novinarom 24 sata. Dala je odgovore na neodgovorena pitanja, opisala horor kroz koji je prošao njen muž i dala uvid u njihov život nakon tragedije. Suprug, kako je rekla, još nije spreman na razgovor.

– Ovo je bio njegov prvi posao s Bourbonom. Odlučio se raditi za tu tvrtku jer prema ugovoru nije bilo rizika od potapanja broda. Također, Bourbon je na glasu kao svjetski poznata tvrtka koja brine o svojim zaposlenicima i njihovoj opremi, kao i o opremljenosti i tehničkim uvjetima na brodu. Osim toga, strogo nadziru imenovanje iskusnih i kvalificiranih zaposlenika na zapovjedne položaje. Njihovi brodovi su na glasu kao najsigurniji brodovi koji ne idu na dugotrajne i opasne plovidbe – počinje svoju priču Elena.

– S kapetanom Miškićem radio je samo jedan mjesec jer je Dino stigao na brod u rujnu, a moj muž je tamo bio od kolovoza. Dino je s posadom razgovarao na ruskom, a odnos među njima bio je vrlo dobar. Nije bilo nikakvih sukoba između posade i kapetana. Iako ga nisu poznavali otprije, cijela posada ga je poštovala i on je poštovao njih – dodaje Elena.

Brod u katastrofalnom stanju

U kontaktu je s Dinovom ženom Marijanom od 3. listopada. U ime svog muža joj je odgovarala na sva pitanja, a posljednji put su se čule 9. listopada. Upitali smo ju jesu li Dino i posada u ičemu pogriješili.

– Sve je bilo po pravilima – odgovorila je.

Zašto je onda brod potonuo?

– Zato što nije bio propisno održavan i kvalitetno popravljen – kaže nam žena spašenog pomorca.

Izvještaj pred tehnički pregled u Nigeriji otkrio je u kakvom je lošem stanju bio brod.

Stručnjaci se slažu da je bio u katastrofalnom stanju, a sve se nikako nije moglo popraviti za manje od dva tjedna koliko je tamo boravio. Za potpuni remont trebalo mu je i dva mjeseca.

Osim stanja broda, ostala su neodgovorena pitanja i o komunikacijskoj opremi

Što se dogodilo s EPIRB-om (uređaj za radijsko pozicioniranje u slučaju opasnosti)? Kako to da nikad nisu detektiran njegov signal i zašto Dino nije slao poziv upomoć satelitskim telefonom?

– Dino im je dao EPIRB, ali izgubili su ga vrlo brzo zbog velikih valova. Satelitska oprema za komunikaciju pokvarila se drugog dana na oceanu – ispričala je dr. Konovalenko.

Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR

Horor na pučini

O jutru kad su njen muž i ostali mornari napuštali brod u uraganu Elena nije mogla odgovoriti.– Nije spreman razgovarati o tom jutru. Još mu je prebolno govoriti o tragičnom danu kad je izgubio prijatelje – odgovara Dmitrova supruga i dodaje da nije istina da dvojica članova posade nisu htjela napustiti brod, kako se ranije pisalo po društvenim mrežama.

Elena opisuje mučno i čudesno preživljavanje njenog muža i ostalih brodolomaca na splavi. Teško je i zamisliti kroz što su sve ti ljudi morali proći.

– To je vrlo duga priča. Oni se još uvijek pitaju kako su uspjeli preživjeti jer na splavi nije bilo vode. Imali su samo kekse koje je bilo nemoguće jesti bez vode pa su ih pokušavali pojesti s morskom vodom. Splav im je bila okrenuta naopako, a kad su potražili vodu u unutarnjem dijelu, nije je bilo. 27. rujna je cijeli dan kišilo i samo taj dan su uspjeli popiti malo kišnice. Sve ostalo vrijeme, cijeli četvrtak, petak i subotu bili su bez vode. Osim toga, bili su teško ozlijeđeni. Tijela su im bila potpuno prekrivena velikim ranama, ogrebotinama i modricama. Prsluci za spašavanje su im se stalno okretali i derali im uši. Slana morska voda im je nagrizla kožu i oči koje su ih stalno boljele. Jedne večeri moj muž je potpuno izgubio vid.  Ništa nije mogao vidjeti. Meduze su ih stalno pekle.

U subotu je svanulo sunčano jutro i kožu na licu im je spalilo sunce. Tada, u to vrijeme, više nisu imali nikakve snage za preživljavanjem – ispričala je Elena dijelove strašnog brodoloma.

Nepotvrđena izvješća kažu kako je jedno pronađeno tijelo bilo gotovo neprepoznatljivo zbog ugriza morskih pasa. Jesu li ih Dmitro i ostali brodolomci vidjeli?

– Ne znaju jesu li vidjeli morske pse. Vidjeli su vrlo velike ribe, ali nisu mogli procijeniti o kojim ribama se radi. Moj muž je osobno prisustvovao identificiranju tijela svojih kolega s broda kako bi pomogao obiteljima. To je ostavilo veliki ožiljak na njegovoj psihi – priča  potresena supruga.

Život nakon užasa

Nakon svega što su prošli, Elena otkriva nam kako Dmitro i njegovi kolege uopće nisu dobili psihološku pomoć na povratku kući.

– Na Martiniqueu su razgovarali s psihijatrom, ali oni koji su se vratili kući još uvijek ne mogu potražiti pomoć psihijatra ili psihologa zato što im osiguranje ne pokriva te troškove. Ne znamo što se sada događa, ali oni trebaju opširnu medicinsku terapiju – kaže žena.

Postavlja se pitanje kako onda uopće žive danas i kako se suočavaju s užasima koje su pretrpjeli.

– Nažalost, nitko ne zna koliko će nam vremena trebati da se oporavimo od ovakve tragedije. Život nam je samo stao, ne znamo kako ćemo nastaviti dalje. Izgubili smo volju za opstankom. Imali smo planove za naš zajednički život i za njegovu karijeru. Iako Dmitro ima odlične preporuke za posao, više ne može raditi na moru i ne znamo hoće li ikada moći – govori supruga ukrajinskog pomorca.

Šok u domovini

U Hrvatskoj su se građani i dužnosnici ujedinili u inzistiranju za nastavkom potrage. Elena opisuje kakva je situacija bila u Ukrajini.

– Od početka sve do danas pomagao nam je parlamentarni zastupnik Alexei Leonov. I on je iz Odesse. Samo zahvaljujući njemu, naš predsjednik je doznao za tragediju svojih sugrađana. 28. rujna, osobno samo uputila službenu obavijest o tragediji ministarstvu vanjskih poslova, ali nitko nije reagirao na moj apel niti proslijedio informaciju predsjedniku – kazala je brodolomčeva žena.

I to nije bio jedini šok kojeg je doživjela.

– Morate razumjeti da sam bila u šoku kad sam došla do svog muža. Samo sam ga htjela zaštititi od cijelog svijeta jer sam je jako bojala. Nisam znala kakve tragove mu je nesreća ostavila na psihi niti sam znala kakav će nam biti budući život. Nekoliko tjedana sam bila u kontaktu samo s našom obitelji u Ukrajini, s nekoliko rođaka članova posade u Ukrajini i s mojim pacijentima. Osjećao se veliki pritisak ukrajinskih i hrvatskih medija koje uopće nije zanimalo stanje preživjelih. Novinari su izvrtali informacije i objavljivali lažne vijesti. Nas se optuživalo da smo primili mito i da smo odbili komunicirati s ostalim rođacima članova posade. Optuživalo nas se i da smo ostali uživati na Martiniqueu – kazala je Dmitrova supruga za 24 sata.

Otkriva i šokantnu neosjetljivost P&I cluba, osiguravatelja broda.

– Nitko nam nije ponudio odštetu. Moj muž i njegovi kolege su živi i zato nema nikakve odštete. Sve obitelji mornara su u kontaktu i nikome nije ponuđena nikakva odšteta – ispričala je Elena Konovalenko  koja nekako nastoji spojiti preostale slagalice nekadašnjeg života.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.