3 min. čitanja

Sunčani Hvar prodan jednom od najbogatijih Arapa, investitoru 'Beograda na vodi'

Sunčani Hvar prodan jednom od najbogatijih Arapa, investitoru  'Beograda na vodi'
Foto: suncanihvar.com

Sunčani Hvar prodan je kompaniji Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar. Dobro upućeni izvori iz financijskih krugova tvrde kako je Radovan Vitek, vlasnik CPI Property Group, izabrao Alabara iako je ozbiljan interes za preuzimanje pokazao moćni američki fond Blackstone, koji je napravio due diligence Sunčanog Hvara i postupao školski kao ozbiljan i odgovoran preuzimatelj.

Posljednjih tjedana situacija je postala slična već viđenoj situaciji njegovog preuzimanja Bluesun Hotels&Resorts, odnosno tvrtke Sunce Hoteli. Naime, mediji su već bili objavili da je Sunce Hotele preuzeo američkim fondom KSL, i bili ga već proglasili novim vlasnikom Sunce hotela, da bi to na koncu postao Alabar. Zato i ovaj put unatoč činjenici da su, koliko je poznato već pripremljene transakcije, treba biti oprezan jer se uvijek stvari mogu zakomplicirati, prenosi Jutarnji list.

Cijena koja je postignuta nije još poznata ali je očito veća od one koju je nudio Blackstone. Uglavnom, čeka se objava na Frankfurtskoj burzi na kojoj je izlistan CPI Property Group, vlasnik Sunčanog Hvara. Ako se sve realizira onda u Srednjoj Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička tvrtka.

Alabar je, naime, poznat i kao investitor u Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio je i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju. Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su preuzeli od Jake Andabaka Bluesun Hotels&Resorts, odnosno njegovu tvrtku Sunce Hoteli koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču te hotelom Alan u Starigrad Paklenici.

Prodaja Sunčanog Hvara, rezultat je sređivanja bilance krovne kompanije CPI Property Groupe, a nije, kako se špekuliralo, posljedica nastavka restrukturiranja. Interes brojnih kupaca za Sunčani Hvar postojao je, tako da su mnogi od njih iskazali i namjeru za preuzimanje Sunčanog Hvara, inače, najveće turističke tvrtke u Splitsko dalmatinskoj županiji.

CPI Property Group vlasnik Sunčanog Hvara, nakon niza preuzimanja uključujući i preuzimanje direktnog konkurenta austrijskog Immofinanze, koje je bilo vrijedno oko devet milijardi eura, morat će srediti bilancu i svesti dug na poželjnu razinu ispod 40 posto. Sređivanje bilance podrazumijeva i prodaju dijela portfelja a predmet prodaje je i Sunčani Hvar. Međutim, prodaja Sunčanog Hvara nije niti približno dovoljna jer hvarska hotelska kuća koja ima 10 hotela i kamp, ima mali udjel u Vitekovoj imovini.

Sunčani Hvar je vodeća hotelijerska kuća u Splitsko-dalmatinskoj županiji s dugogodišnjom tradicijom poslovanja. U portfelju kompanije se nalazi široki spektar ponude, hoteli od 3 do 5 zvjezdica, kamp, te beach klubovi. U smještajnim kapacitetima ukupno može dnevno primiti više od 2 000 gostiju. Najveći je poslodavac na otoku Hvaru koji u sezoni zapošljava preko 700 stalnih i sezonskih radnika.

Investicijski ciklus je započet obnovom hotela Pharos 2016 godine. U proteklih nekoliko godina Sunčani Hvar je prošao kroz značajan investicijski ciklus i ulaganje u razvoj portfelja vrijedno preko 40 milijuna eura, te je potvrdio poziciju vodećeg brownfield investitora na otoku Hvaru. Cilj investiranja svakako je jačanje tržišnog pozicioniranja portfelja Sunčanog Hvara prema premium odnosno luksuznom segmentu.

Sunčani Hvar u ovom trenutku razvija niz velikih investicijskih projekata, te planira nastavak ulaganja u nišu luksuznog turizma koji će dodatno podići razinu portfelja Sunčanog Hvara. Između ostalog razvija se projekt kompletne obnovu hotela Delfin, čime se zaokružuje obnova elitnog hotelskog portfelja u samom centru Hvara. U investicijskim planovima Sunčanog Hvara je i rekonstrukcija najvećeg hotela iz portfelja Sunčanog Hvara hotela Amfore, koji je najprepoznatljiviji brand Sunčanog Hvara.

Sunčani Hvar je prva grupacija u Hrvatskoj koja se pridružila UNESCO-vom programu održivog turizma. Rade i na projektima obnovljivih izvora energije te podizanju energetske učinkovitosti. Hoteli Sunčani Hvar prva su hotelska kuća u Hrvatskoj koja je na svim svojim hotelima i zgradama postavila solarne elektrane kako bi se smanjilo onečišćenje i troškovi operativnog poslovanja hotela, prenosi Jutarnji.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.