2 min. čitanja

Sudeći po rezervacijama Istru očekuje izvrsna sezona - Budi se i jug Hrvatske

Sudeći po rezervacijama Istru očekuje izvrsna sezona - Budi se i jug Hrvatske
Foto: Boris Kačan

Što se očekivanja za nadolazeću sezonu tiče, u Istri se više ne uspoređuju s 2019. jer je tu godinu nadmašila lanjska. Na našem najvećem poluotoku booking za sezonu, ali i proljeće u velikom je porastu u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nastave li rezervacije stizati ovakvim tempom, ova bi turistička godina u Istri mogla biti rekordna. Među razlozima zasigurno su ulazak u Schengen i uvođenje eura.

- Kao da je nekakva veća euforija, da su se ljudi vratili. Opet žele putovati. Vidimo da su se sa svih naših emitivnih tržišta povećale rezervacije - kaže Deniz Zembo, vlasnik hotela u Puli.

Raste i broj rezervacija za predsezonu. Zanimanje za travanj višestruko je veće u odnosu na isto razdoblje lani. Slično je i na sjeverozapadu Istre, u novigradskim hotelima.

- Trenutna predsezona nam je uglavnom fokusirana na sportske sadržaje, ali se pojačava pristizanje rezervacija za Uskrsne blagdane - dodaje voditelj Odnosa s javnošću Aminessa Matko Branković.

Još od početka siječnja u hotelima diljem Istre borave različite sportske skupine. U Medulinu neće biti praznoga hoda ni u nastavku godine. Direktor TZ Medulin Mihael Idžaković potvrđuje kako je booking za neke hotele porastao za čak 50 posto.

Iako su u Istri već prošle godine premašeni rezultati iz 2019., hoteli ih još nisu dostigli pa je ovogodišnji porast broja rezervacija očekivan. Zanimanje za kampove također raste, no manje jer oni su u cijeloj zemlji - već lani poslovali 10-ak posto bolje nego rekordne godine. Neki su i sada otvoreni.

- Kampirao sam u različitim zemljama, ali nigdje parcele nisu ovako prostrane. Uz to, imaju priključke za vodu, struju i kanalizaciju. Izvrsno - kaže Dieter iz Njemačke koji kampira u Kaželi.

Budi se i hrvatski jug

I dok malobrojni gosti uživaju u jednom dijelu kampa, drugi se obnavlja. Renoviraju se parcele i gradi novi 'beach bar'.

Uz Istru i Kvarner, polako se budi i hrvatski jug. Broj kongresnih putovanja u porastu je u cijeloj zemlji. Kada je o tržištima riječ, promjena nema u odnosu na lani. Najviše rezervacija stiže iz Njemačke, Austrije i Slovenije, a daleka tržišta, barem za sada - i dalje miruju, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.