2 min. čitanja

Sud u Španjolskoj odobrio pravo muškarcu da ulicom hoda gol

Sud u Španjolskoj odobrio pravo muškarcu da ulicom hoda gol
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - U Španjolskoj je javna golotinja legalna od 1988. te svatko može slobodno hodati gol ulicom, no neke regije uvele su vlastite zakone za reguliranje nudizma.

Španjolski visoki sud presudio je u korist muškarca koji je prije toga kažnjen jer je gol hodao ulicama grada u regiji Valencije. Potom je nag pokušao prisustvovati sudskom ročištu.

Alejandro Colomar (29) na sud je stigao samo u planinarskim cipelama prije nego što mu je naređeno da se odjene kako bi ušao u zgradu. Na suđenju je tvrdio da su novčane kazne koje su mu izrečene zbog golotinje prekršile njegovo pravo na ideološku slobodu.

Za Reuters je rekao da se u javnosti počeo skidati 2020. te da je dobio više podrške nego uvreda dok je hodao gol, iako su mu jednom prijetili nožem. Smatra da kazna nema smisla.

- Optužili su me za opsceni egzibicionizam što bi podrazumijevalo seksualnu namjeru, a to nema nikakve veze s onim što sam radio - izjavio je.

Javna golotinja u Španjolskoj je legalna od 1988. Svatko može hodati gol ulicom bez uhićenja, ali neke regije poput Valladolida i Barcelone uvele su vlastite zakone za reguliranje nudizma.

Viši regionalni sud odbio je žalbu na odluku nižeg suda o poništavanju novčanih kazni koje su mu izrečene zbog toga što je bio gol na ulicama Aldaije. Međutim, sud je priznao da postoji 'pravni vakuum' u španjolskom zakonu u vezi s golotinjom u javnosti. Aldaia nema zakon koji zabranjuje nudizam.

Sud u Valenciji presudio je da se Colomar "ograničio na to da ostane ili hoda gol u različito vrijeme u dvije različite ulice Aldaije", a njegovo ponašanje nije impliciralo "promjenu sigurnosti građana, mira ili javnog reda", narušavalo "sigurnost građana, mir ili javni red".

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVA PRAVILA U SPLITU Nema hodanja u kupaćem, niti alkohola na javnim mjestima
S prvim danom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za prekršitelje propisane veće kazne pa se može očekivati da ovoga ljeta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, slijedi kazna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.