2 min. čitanja

Stvorenje iz velikih dubina kao iz horor filma more izbacilo na plažu!

Stvorenje iz velikih dubina kao iz horor filma more izbacilo na plažu!
Foto: Ben Estes / Twitter

Razjapljenih usta, otkrivajući skup zašiljenih crnih zuba – i velikim izbočenim dodatkom okruženim nizom pipaka, morsko je biće nalikovalo nečemu iz horor filma. No, riba široka 45 cm, koja je prošlog petka nekako pronašla put iz dubina Tihog oceana do obale plaže Newport, vrlo je stvarna. I radi se o vrlo rijetkom otkriću!

Jednu od otprilike 300 vrsta riba iz porodice udičarki pronađenih širom svijeta (možda najpoznatiju kao ona s očnjacima i antenama poput žarulje koja joj visi s glave, a koja se pojavila u Pixarovom Finding Nemo), tzv. pacifička nogometna riba, latinskog naziva Lophiiformes, uočena je u nacionalnom parku Crystal Cove od strane ljubitelja plaže, Bena Estesa. Primjerak je utoliko više iznenadio zbog svog savršeno očuvanog stanja.

– Znao sam da je to neobično otkriće. Nikad prije nisam vidio ribu koja je izgledala tako – ispričao je Estes Guardianu o svom otkriću. Sebe je opisao kao redovitog posjetitelja plaže i cjeloživotnog ribara, pa zna i što govori.

– Ne znam je li shvatio implikacije onoga što je pronašao – rekla je Jessica Roame, koordinatorica obrazovanja u Davey’s Locker Sportfishing & Whale Watching, za Los Angeles Times o Estesovu otkriću.

Ova organizacija je među prvima objavila fotografije ribe na Facebooku i Twitteru nakon što je Estes upozorio čuvare parkova.

Foto: Ben Estes / Twitter

– Još nema puno odgovora ta pitanja od kud je stigla i kako je ovako savršeno sačuvana – kazao je John Ugoretz iz kalifornijskog odjela za ribu i divljač.

Znanstvenicima je drago što imaju priliku vidjeti i proučiti vrstu koja obično stanuje u mraku, podvodnim ponorima dubokima 3000 metara ispod površine. Rijetko se ove ribe izvlače iz tih dubina.

– Prirodoslovni muzej okruga Los Angelesa prenijet će ovaj primjerak u svoju zbirku. Muzej u svojoj zbirci ima samo još tri, ali, samo je jedan iz Kalifornije i nijedan nije u tako dobrom stanju – rekao je Ugoretz.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.