1 min. čitanja

Stupio je na snagu Pravilnik o zaštiti i očuvanju Park prirode Telašćica

Stupio je na snagu Pravilnik o zaštiti i očuvanju Park prirode Telašćica
Foto: Facebook/PP Telašćica

Prošli je tjedan na snagu stupio Pravilnik o zaštiti i očuvanju Park prirode Telašćica, kojim je konačno zaokružen pravni okvir za zaštitu i provedbu morskih „no-take“ zona u parku.

Pravilnikom o zaštiti i očuvanju Parka prirode »Telašćica«propisuju se mjere zaštite, očuvanja, unapređenja i korištenja te utvrđuju upravljačke zone Parka prirode. U svrhu očuvanja prirodnih vrijednosti i potrebne razine upravljanja i načina korištenja, područje Parka podijeljeno je na upravljačke zone i podzone.

Zona stroge zaštite podrazumijeva dvije podzone – 1A i 1B. Podzona 1A obuhvaća cjelokupni akvatorij uvale Čuška dumboka koji uključuje morsku površinu, vodeni stupac i morsko dno te uski kopneni dio obale i strmca. Drugi dio ove zone obuhvaća Dugootočki strmac od točke sjeverozapadne granice Parka prirode kod vrha Mrzlovica i proteže se pravcem sjeverozapad – jugoistok do ispod Muravjaka (148 m), uključujući i područje Male Prsike te obuhvaća prostor 50 metara od obalne linije strmca uključujući zračni prostor, morsku površinu, vodeni stupac i morsko dno.

U ovom području potpuno je zabranjen ljudski utjecaj na prirodne procese, a dopuštena su samo znanstvena istraživanja i praćenje biološke raznolikosti.

Podzona 1B obuhvaća obalni dio otoka Garmenjak veli, 50 metara od obalne linije uključujući morsku površinu, vodeni stupac i morsko dno. I ovdje je zabranjeno gospodarsko iskorištavanje morskih organizama, a dopuštena su znanstvena istraživanja, praćenje biološke raznolikosti, tranzit plovila sukladno posebnom propisu te ronilačko posjećivanje uz regulaciju propisanu Pravilnikom.

Detaljan Pravilnik možete pronaći na POVEZNICI.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.