4 min. čitanja

Studija dokazala korelaciju plućnog i miokardijalnog edema s dužim plivanjem na nižim temperaturama mora

Studija dokazala korelaciju plućnog i miokardijalnog edema s dužim plivanjem na nižim temperaturama mora
Foto: Pexels

Mnogima je najdraže plivanje ono u otvorenom moru. Međutim, nova studija upozorava da ta aktivnost može itekako biti povezana s ozbiljnom bolešću pluća: plućnim edemom izazvanim plivanjem (SIPE).

Rizičnih faktora je nekoliko. Uključuju dob, nisku temperaturu mora, dosta vremena provedeno u plivanju, ženski spol, visoki krvni tlak i bolesti srca. Liječnici naglašavaju da SIPE može pogoditi i zdrave ljude, a tad plivači ne dobivaju dovoljno kisika i teško dišu.

Točan uzrok ove bolesti ipak još uvijek nije dovoljno poznat, no do njega dolazi kad se u plućima nakuplja tekućina iako plivači nisu udahnuli vodu. Osoba će tad imati izuzetno otežano disanje, nisku razinu kisika, kao i mokar kašalj, piše Science Alert.

Rizik od razvoja ove bolesti tijekom plivanja u otvorenom moru također nije dovoljno poznat, no radi se o rijetkim slučajevima, kažu kardiolozi iz britanskog sveučilišta u Bathu.

Prvi put je SIPE otkriven 1989., ali treba uzeti u obzir i to da se ne prijavljuje svaki put. Procjene su da do ove bolesti dolazi u između 1.1 i 1.8 posto slučajeva, pišu autori izvještaja.

Jednom kad osoba iskusi SIPE, značajno rastu izgledi da će se to stanje ponavljati.

- Ponovna pojava bolesti je česta i prijavljuje se u između 13 i 22 posto slučajeva među roniocima i plivačima. Epizode nisu uvijek jednako teške i često ne zahtijevaju hospitallizaciju; ipak, pacijenti moraju biti informirani o rizicima. Ako su jednom iskusili epizodu, valja pretpostaviti da imaju preduvjete za nju - pišu autori.

Studija je došla do važnog otkrića: srce i pluća mogu biti zahvaćeni ovom bolešću, kao što je bio slučaj pacijentice u 50-im godinama koja je plivala na duge staze i nije u prošlosti imala nikakve zdravstvene probleme.

Dok je plivala u otvorenom moru, ponestalo joj je daha i morala je prestati plivati. Danima nakon epizode imala je otežano disanje. Sljedeći vikend preplivala je tri kilometra bez problema, no tjedan kasnije otežano disanje joj se vratilo nakon tek 300 metara, a taj put počela je iskašljavati krv.

Bila je odjevena u odijelo za plivanje, a plivala je noću u moru temperature 17 stupnjeva.

- Dok sam bila na noćnom plivanju, počela sam hiperventilirati i shvatila da ne mogu dalje. Srećom, uspjela sam pozvati pomoć i odveli su me natrag na obalu u čamcu - ispričala je žena nakon oporavka.

- Kad sam izišla iz mora, otkopčala sam odijelo i osjetila kako mi se pluća pune vodom. Počela sam kašljati i osjetila metalni okus u ustima. Kada sam došla na svjetlo, vidjela sam da mi je sputum ružičast i pjenast - prisjeća se.

Odvezena je u bolnicu, a tamo se otežano disanje nastavilo, puls joj je bio brz i nije mogla prestati kašljati. Tijekom pregleda otkriveno je da ima tekućinu u plućima.

Krvni testovi otkrili su visoke razine troponina – proteina koji se nalazi u mišićima, a može doći u krvotok nakon oštećenja srčanog mišića. MRI je otkrio miokardijalni edem – oticanje u srčanom mišiću koje se pripisuje tekućini – kao i znakove moguće fibroze, odnosno oštećenja tkiva.

Njeno srce i pluća izuzev toga su izgledali normalno, a simptomi i puls normalizirali su se 2 sata nakon što je stigla u bolnicu. Četiri dana kasnije, razine troponina vratile su se na normalno. Klinički pregled pokazao je da su joj srčane i plućne funkcije također normalne, iako su još uvijek bile vidljive male naznake fibroze.

Tri mjeseca nakon incidenta, pacijentica je prošla fizičke testove bez ikakvih problema.

Iako je ovo samo jedan slučaj ove bolesti, tim kaže da je to prvi dokaz miokardijalnog edema izazvanog plivanjem koji je zabilježen MRI-jem srca. To bi trebalo pomoći liječnicima koji liječe ovo stanje da znaju što treba tražiti, ali također i podiže razinu svijesti među plivačima o tome što se može dogoditi.

Iako je potrebno više istraživanja, vjerojatno je da je SIPE izazvan promjenama u krvotoku i snažnijoj reakciji krvnih žila u plućima na hladnoću. Ljudi sa strukturalnim srčanim bolestima, visokim krvnim tlakom ili zadebljanim dijelovima srčanog mišića imaju veći rizik od razvoja SIPE-a.

Kardiolog James Oldman i koautori studije kažu da bi se pacijenti koji osjete da otežano dišu tijekom plivanja trebali testirati na SIPE. Također preporučuju da liječnici temeljito pregledaju sustav cirkulacije pacijenata kako bi potražili srčane probleme koji bi se trebali riješiti unutar nekoliko dana, kao i druge simptome.

MRI srca postaje mainstream test u cijelom svijetu, što znači da je sve vjerojatnije da ćemo dobiti nove podatke o slučajevima ove bolesti. Tako ćemo moći bolje shvatiti miokardijalnu patologiju u ovom sindromu koji se ne dijagnosticira dovoljno, kažu autori.

Savjet plivačima koji iskuse ove simptome je da odmah iziđu iz mora i potraže medicinsku pomoć. Izbjegavanje protuupalnih lijekova i plivanje sporijim tempom na višim temperaturama mora bez uskih plivačkih odijela također se preporučuje kako bi plivači umanjili rizik od ove bolesti, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.