2 min. čitanja

Stroj za čišćenje uništio dio kamenih ploča na šibenskom trgu

Stroj za čišćenje uništio dio kamenih ploča na šibenskom trgu
Foto: Šibenik IN

ŠIBENIK – Nakon čišćenja jednog dijela novouređenog gradskog trga Poljane ispred Gradske knjižnice u Šibeniku, popucalo je više kamenih ploča, a fuge su uništene, piše ŠibenikIN.

Za čišćenje koje traje već nekoliko dana firmu iz Žrnovnice za 65.000 kuna angažirao je Grad Šibenik. Bivši gradski vijećnik Anton Dobra, koji je svojedobno imao firmu Goodman, koja se bavila istim poslom, upozoravao je već neko vrijeme da će kamen na Poljani popucati jer se čisti neadekvatnim strojem.

– Bio sam siguran da će kamen na Poljani biti oštećen i upozoravam na to već nekoliko dana. Stroj kojim se sad čisti Poljana je vrhunski, ali nije namijenjen za čišćenje kamena. Jednostavno je prejak. Dakle, trebao bi imati maksimalnu snagu od 250 bara, a ovaj firme iz Žrnovnice ima duplo više.

Plus, zbog rotto glave na stroju stvara još dodatnih 50 do 100 bara i jednostavno kida kamen. Taj stroj nikako nije namijenjen pranju kamena kakav je na Poljani. Odličan je za skidanje žbuka s fasada, za skidanje piture s ograda, ali za ovu svrhu nije – kaže Dobra.

Smatra kako je firma iz Žrnovnice angažirana zato što Zeleni grad nema odgovarajući aparat.

Riječ je o investiciji od nekih 400.000 kuna. Znači, za šest-sedam čišćenja Poljane ta cijena bi se Zelenom gradu isplatila, objašnjava bivši gradski vijećnik.

Zelenom gradu, a tako i Gradu, zamjera i što se Poljana nikad dosad nakon čišćenja nije premazala zaštitnom tekućinom.

– Ima dosta vrsta zaštitnih tekućina koje su ekološki prihvatljive i imaju sve dozvole za korištenje. Te tekućine stvaraju emulziju, tanak sloj filca koji štiti kamen – zaključuje Anton Dobra.

Iz Grada tvrde da kamen na Poljani nije uništio stroj za čišćenje

Ante Nakić, pročelnik Ureda za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, za ŠibenikIN kaže kako kamene ploče na Poljani nije uništio stroj za čišćenje tvrtke Pulizia uz Žrnovnice, angažirane za 65 tisuća kuna da očisti centralni šibenski trg.

– Da je voda iz stroja uništila kamen to su gluposti. Probleme smo uočili desetak dana prije, a čini nam se kako je razlog pucanju kamena prolazak vozila koja su montirala i demontirala božićnu jelku i klizalište na Poljani – kaže Nakić.

Službe i dalje provjeravaju na terenu što se točno dogodilo te su poslali upit Lavčeviću, izvođaču uređenja Poljane.

Očito je nešto pošlo do zlu i došlo je do pomicanja ploča na toj mikrolokaciji u blizini zgrade kazališta. Vjerojatno će trebati i podignuti kamene ploče i vidjeti što ne valja na površini ispod njih. Na kraju krajeva, imamo i garancije o kvaliteti radova od strane Lavčevića pa ćemo vidjeti što će s tim biti. Poslali smo im poziv i očekujemo ih ubrzo – kaže Nakić, koji je inače zadovoljan kako napreduje čišćenje Poljane.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.