4 min. čitanja

ODGOĐENA DELOŽACIJA Svpetrvs hoteli ipak nisu uspjeli jutros ući u posjed nogometnog igrališta NK Jadran u Supetru

ODGOĐENA DELOŽACIJA Svpetrvs hoteli ipak nisu uspjeli jutros ući u posjed nogometnog igrališta NK Jadran u Supetru
Foto: Screenshot/Udrga “Naš Supetar”/Facebook

SUPETAR – Jutros u 9 sati počela je deložacija starog vatrogasnog doma i nogometnog terena NK Jadran u Supetru. Uz pratnju policije na teren su stigli predstavnici Svpetrvs hotela d.d. i gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Hotelska kuća poziva se na, kako navode, pravomoćno rješenje o ovrsi nad površinom za koju tvrde da su dokazali neosporno vlasništvo. No radi nedostatka dokaza, ovrha je odgođena.

Ova supetarska trakavica nikako da dođe svom kraju. S jedne strane nalazi se hotelska kuća koja tvrdi da je neosporni vlasnik terena na kojem se nalazi stari vatrogasni dom i nogometno igralište, dok s druge strane gradonačelnica i aktivističke udruge tvrde drugačije. Uprava Svpetrvs hotela javnosti se obratila priopćenjem u kojem optužuju gradonačelnicu Ivanu Marković da godinama stopira bilo kakav dogovor koji bi išao u korist hotela i grada.

– Godinama smo upozoravali na stvarno stanje, na činjenice, tražili razgovor, pokazivali sudske odluke, nudili financiranje gradnje zamjenskih terena, no svaki dogovor je odbijen i danas smo tu gdje jesmo. Usprkos pravomoćnim presudama čekali smo i nadali se dogovoru. Nakon svega ružnog što smo doživjeli, pristali smo sudjelovati u medijaciji jer smo se nadali rješenju koje će biti na korist Supetra i naše tvrtke. Nažalost, osoba koja je uvijek bila protiv i odlučila biti Grinch koji će inzistirati na sukobu kojim sustavno “krade Božić” Supetranima i Svpetrvs hotelima je Ivana Marković. I u subotu, nakon što nam je rušen zid, ukradena vrata i devastirana imovina, razgovarali smo s boćarima i ponudili im najam prostora za simboličan iznos, no oni ni to nisu prihvatili.

Zašto je gradonačelnici važnije od nas raditi “zločestog investitora” kojeg je spremna uništiti nego osigurati novu školu, igralište, boćalište, daljnji razvoj mjesta i, na koncu,  popraviti narušeni gradski proračun očito nećemo nikad razumjeti. Previše je neistina izgovoreno, previše manipulacije osjećajima stanovnika Supetra i previše zla naneseno, a očito na tome na planira stati – navode, između ostalog, iz hotelske kuće.

Foto: Područje pod ovrhom/Udruga “Za naš Supetar”/Facebook

Nadalje tvrde da su sve nekretnine pošteno platili 2005. godine, da od 2015. godine posjeduju pravomoćna sudska rješenja koja to potvrđuju te da od 2020. postoji rješenje o ovrsi nad navedenim nekretninama. Kažu da su svojim poslovanjem napravili puno na razvoju Supetra kao turističke destinacije te da su i danas spremni pomoći mnogim potrebitima na otoku. Poručuju da nisu stranci niti neprijatelji te da i dalje žele ulagati u Supetar na dobrobit svih strana, kao i da se nadaju da će jednom u gradskoj upravi pronaći konstruktivnog partnera.

Rješenja Županijskog i Vrhovnog suda pobijaju vlasništvo hotelske kuće

Za razliku od hotelske kuće, za čijeg vlasnika dio mještana tvrdi da je nasilnik i uzurpator, gradonačelnica i lokalne aktivističke udruge posjeduju potpuno drugačija sudska rješenja od onih koje ističe pravna služba Svepetrvs hotela d.d.. Sudskim postupcima je, kažu, dokazano da hotelska kuća nije vlasnik Velog Placa.

– Veli Plac nikad nije ušao u temeljni kapital SvPetrvs hotela 90-tih godina pri postupku pretvorbe i privatizacije. Revizijom privatizacije 2002. godine izričito navedeno kako nogometno igralište ne spada u ”sportski” dio SvPetrvs hotela. Privatizacija 2005. godine, uz potvrdu da to nisu šumska zemljišta, u naravi je poništena 2010. godine. Revizijom postupka upisa pri Vrhovnom sudu koji je trajao od 2015, a završio 2019. godine, izričito je napisano da SvPetrvs nije vlasnik Velog Placa, ali ni ostalih čestica iz Dodatne privatizacije. Da SvPetrvs nije vlasnik ponovljeno je i presudom županijskog suda iz svibnja 2020. godine, uz napomenu da se radi o sportskim terenima, a ne turističkom zemljištu. I ono što je najvažnije od svega je da su iste čestice 842/3 i 845 pravomoćnom presudom Županijskog suda Gž-1410/2019-4 već dodjeljene Nogometnom klubu Jadran 24. veljače 2021. godine u posjed – navode iz Udruge “Za naš Supetar”.

Pitaju se da kako je moguće da država odnosno ovršni sud kreće u izvršenje ovrhe koju je zatražio SvPetrvs hoteli d.d., a koji dokazano u trenutku traženja nije bio vlasnik? Kako je moguće da RH preko suda i ostalih institucija kreće u ponovnu dodjelu već dodjeljenih čestica pravomoćnim sudskim rješenjem Nogometnom klubu Jadran 2021. godine? Ističu da je u ovršnom procesu koji je zatražio SvPetrvs nad NK Jadran zahtjev odbijen jer hotelska kuća nije vlasnik čestice, na kojoj je kao posjednik 1/1 naveden NK Jadran.

Iako je postupak ovrhe nad spomenutom česticom danas trebao biti proveden, ovrha je zasad stopirana.

– Građani Grada Supetra su se danas izborili za svoje! Ovrha čestica u posjedu NK Jadrana odgođena radi nedostatka otkaza. Idemo dalje – napisala je na svom Facebook profilu gradonačelnica Ivana Marković.

Iz svega navedenog sasvim je sigurno da Supetrani od borbe odustati neće, a kako stvari stoje ovoj trakavici ne nazire se kraj.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Nabildani tipovi u crnom “čuvaju” područje DVD-a Supetar – Zbog napete situacije otkazani i nogometni treninzi za djecu
Supetarska gradonačelnica u sukobu s hotelskom kućom traži pomoć Vlade
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.