2 min. čitanja

ŠTO SE TO DOGODILO NA ISTU – Kako je plimni val potopio brodice i terase u prvom redu do mora?

ŠTO SE TO DOGODILO NA ISTU – Kako je plimni val potopio brodice i terase u prvom redu do mora?
Foto: Facebook / Screenshot

IST – U ponedjeljak navečer otok Ist pogodio je plimni val koji je, kako smo već pisali, potopio brodice i terase u prvom redu do mora. Ljudi su ga na vrijeme uočili pa su se sklonili, stoga ozbiljnijih posljedica nije bilo, stoji na stranici Mjesnog odbora Ist na Facebooku.

Nadiranje plimnog vala snimili su mještani ovog otoka zadarskog arhipelaga. Potopljene su brodice, terase kafića, a plimni val došao je i do kuća u prvom redu do mora.

Kako uoči plimnog vala uvijek dolazi do velikog povlačenja mora, mještani su to na vrijeme primijetili, pa su se sklonili. Razina mora s povratkom se podigla za oko jedan metar, piše Dnevnik.hr.

– Mještani su već navikli na manje plimne valove, pa su odmah reagirali i postavili daske na vrata kako more ne bi ušlo u kuće, trgovine i podrume. Neki stanovnici imaju i pumpe za izvlačenje vode jer su spremni na ovakve situacije koje su se i prije događale. Štetu koja je nastala sanirali smo uz pomoć zadarskih vatrogasaca i Čistoće Zadar. Ima još malo mulja po ulicama i dvorištima, ali više-manje je sve riješeno – kažu iz DVD-a Ist.

Plimni valovi događaju se kada putujući ciklonalni poremećaj prouzroči oscilacije u tlaku zraka. Posljednja su se dva u Istu dogodila 2007. i 1992. godine. Riječ je o meteorološkoj pojavi koja je češća na južnoj i srednjoj Dalmaciji, a Ist joj pogoduje oblikom i položajem uvale.

Reakcije mještana

Kratko, ali žestoko – tako mještani opisuju plimni val koji ih je jučer pogodio. Blizu plimnog vala bio je i Svenko s kojim je razgovarala Viktorija Bednjanec.

”To je najedanput more se povuklo, nakon toga, kako se povuče, ostalo je sve suho, sigurno metar i po se povuklo, da bi kasnije kad je to stalo vraćat se to je izgledalo kao stihija! Evo vidite gdje smo ovdje, ovo je bilo sve pod vodom, i imali smo zaštitu, sreća da je bila zaštita bio bi se inače market, dućan bija bi sigurno pola metra vode unutra”, objašnjava Svenko Matanić iz Ista.

Tijekom pola sata izmjenjivale su se plima i oseka. Svjedočili su tome i vatrogasci.

– Veličina mora je bila evo trenutno u ovoj lokaciji oko metar iznad javnih puteva. Sve do tih puteva do razine od metra bilo je poplavljeno – rekao je Goran Josifovski, DVD Ist.

– Vidim da je šteta već velikim dijelom sanirana, koliko od lokalnog stanovništva toliko i od gradskih službi i evo vjerujem i u razgovoru s našim DVD-om ovdje na Istu ono što je najbitnije, najbitnije je pomoć, da si uvijek tu, kada treba – rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

Plimni val inače nije rijetkost na otoku Istu koji ovoj pojavi pogoduje oblikom i položajem uvale.

– Recimo da smo navikli na to jer to se već događalo i 2007. i 1984. i tako dalje i ovo danas, više puta, ali ovo su bile tri plime koje su nanijele, recimo, štete koje će se brzo sanirati – izjavio je Matanić za Dnevnik Nove TV.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PLIMNI VAL DOBRO „OPRAO“ IST: Nosio je sve pred sobom
DR. JADRANKA ŠEPIĆ O METEOTSUNAMIJIMA KROZ POVIJEST: Donosili su probleme, ali i mirili zavađene
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.