2 min. čitanja

Što je ustvari takozvana hidrološka suša?

Što je ustvari takozvana hidrološka suša?
Foto: Pixabay/Ilustracija

U dugom sušnom razdoblju mnogi željno iščekuju kad će pasti koja kap kiše. Opet se nalazimo u porastu temperature a onda prema najavama slijedi hladna fronta.

- Nije kraj toplinskim valovima. Još jedan slijedi ovaj tjedan - kaže meteorolog Bojan Lipovšćak u emisiji Novi dan.

- Mogli bismo ga nazvati jednim kraćim toplinskim valom, ali ja stalno govorim da se mi nalazimo u klimatskim promjenama, u toplom vremenu, pa ovo hladnije koje dođe to je samo kratko zahlađenje. Posljedica tog toplog vremena i nedostatka oborina su i suše koje su zahvatile i nas i veći dio Europe. Zabilježeno je na primjer da je rijeka Po presušila - kaže Lipovšćak.

- U Francuskoj su rijeke također pale na minimum svojeg vodostaja, tako da dolazi do problema s hlađenjem nuklearnih elektrana koje se hlade vodom iz tih rijeka. Vidio sam da je Sava također nisko, i da se takoreći pješice preko nje može preći - kaže.

- Prošla godina i prvi dio ove godine su bili izrazito suhi uslijed nedostatka oborine. To je zakozvana hidrološka suša. U njoj dolazi do nedostatka vode u rijekama, kad vodostaji rijeka padnu, kad potoci počnu presušivati, a i bunari također. Dakle i podzemne vode se također smanjuju i to je onda prava suša - objašnjava.

- Mi razlikujemo agrometeorološku sušu ili agronomsku sušu koja razmjerno kratko traje. Biljke tad vrlo brzo gube vlagu iz lišća. Nema dovoljno vode u korijenovom sklopu i u zemlji, pa onda dolazi do suše. To su suše na bazi godišnjih doba.

Ove godine će urod biti značajno prepolovljen. Nekad smo govorili kako bi na primjer jedna tuča ljeti pomogla kukuruzu, međutim ove godine nismo imali takvu situaciju da smo u ljetnom periodu imali jedan dobar prodor hladnog zraka s dovoljnim količinama oborina koje bi dale do 40 litara kiše. Vrijeme se sad vrlo malo mijenja nad našim krajevima. Danas je palo kiše uglavnom u Istri i Gorskom kotaru, te od Splita prema jugu. Ali to su neznatne količine oborine koje neće promijeniti sušu. Jer ta kiša će odmah početi isparavati. Vrlo mala količina te kiše će uopće ući u tlo. A kad padne odjednom, kao neki dan u Splitu, 40 litara kiše, ona iscuri vrlo brzo. Ode s oborinskim vodama i ne zadrži se u tlu, i to je naprosto izgubljena voda - objašnjava meteorolog.

Je li ovaj val posljednji toplinski val?

- Ovaj mali toplinski val će trajati negdje do petka. S tim da je vremenska situacija takva da topli zrak iz Afrike ide ovaj put nad nas a prošli put je išao prvo nad Španjolsku i Francusku, pa se onda preko Europe preselio do nas, a ovaj nije tako. To će naravno značiti tople noći, koje su na Jadranu sve češće, a u unutrašnjosti su sad već nešto hladnije. Sutra ujutro na primjer možemo očekivati maglu u dolinama rijeka ili u planinskim dolinama. U petak sa sjeverozapada očekujemo konačno jedno osvježenje koje će dovesti do pada temperature od nekih 10 do 15 stupnjeva, i oborine do nekih 30 litara kiše - kaže Lipovšćak i dodaje kako opet nakon toga nastupa period suhog vremena.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.