2 min. čitanja

VIDEO Pogledajte kako danas izgleda Venecija - Evo i što se događa

VIDEO Pogledajte kako danas izgleda Venecija - Evo i što se događa
Foto: Guardian News / Youtube / Screenshot 

Gondole ne mogu ploviti nekim od svojih poznatih kanala dok se Italija suočava s mogućnošću nove suše.

Tjedni suhog zimskog vremena izazvali su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti s novom sušom nakon izvanrednog stanja prošlog ljeta. Istovremeno, Alpe su, prema podacima prema znanstvenika i skupina za zaštitu okoliša, primile manje od polovice svojih uobičajenih snježnih padalina. Upozorenje dolazi u trenutku kad se Venecija, u kojoj su poplave inače primarna briga, suočava s neuobičajeno niskim plimama koje onemogućuju gondolama, morskim taksijima i plovilima hitne pomoći da plove nekim od svojih poznatih kanala, piše Guardian.

Rijeka Po prima 61 posto manje vode od uobičajenog u ovo doba godine!

Rijeka Po prolazi kroz Torino. Na području Pavije vodostaji rijeka su tri metra ispod nulte točke vodostaja, fenomena koji se obično viđa ljeti. A za probleme u Veneciji krivi se kombinacija čimbenika – nedostatak kiše, sustav visokog tlaka, pun mjesec i morske struje.

Talijanske rijeke i jezera pate od teškog nedostatka vode, priopćila je u ponedjeljak ekološka skupina Legambiente, a pozornost je usmjerena na sjever zemlje.

Po, najduža talijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana ima 61 posto manje vode nego što je uobičajeno u ovo doba godine, dodaje se u priopćenju.

U srpnju prošle godine Italija je pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina i proglasila izvanredno stanje u područjima koja okružuju Po, što čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

- Nalazimo se u situaciji deficita vode koja se povećava od zime 2020.-2021. - izjavio je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui s talijanskog znanstveno-istraživačkog instituta CNR, a prenio dnevnik Corriere della Sera.

- Moramo oporaviti 500 mm u sjeverozapadnim regijama: potrebno nam je 50 dana kiše! - rekao je.

Anticiklona već 15 dana dominira vremenom u zapadnoj Europi, donoseći blage temperature koje se normalno vide u kasno proljeće.

Međutim, najnovije vremenske prognoze signaliziraju dolazak prijeko potrebnih oborina i snijega u Alpe sljedećih dana.

D.G.

Venecijanski kanali presušuju, prijeti li Italiji nova suša?
Suha zima na sjeveru Italije zabrinjava znanstvenike i ekologe koji strahuju od nove suše nakon što je u ljeto bilo proglašeno izvanredno stanje. Iako Veneciju uobičajeno muče poplave, sada zbog niske razine vode, gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu prometovati kanalima. Osim izo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.