2 min. čitanja

ŠTO ĆE BITI S OPTUŽNICOM? Odgođeno suđenje bivšim čelnicima Uljanika

ŠTO ĆE BITI S OPTUŽNICOM? Odgođeno suđenje bivšim čelnicima Uljanika
Photo: Uljanik PR

PULA – Sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Rijeci o utemeljenosti optužnice o slučaju Uljanik jučer je ponovo odgođena. Prema informaciji koju je Novi list dobio od suca Saše Cvijetića, sjednica Optužnog vijeća je odgođena jer je jedan odvjetnik optuženih obolio od COVID-19. O tome je odvjetnik obavijestio sud te zamolio za odgodu ročišta. Sudac Cvijetić zakazao je tri nova termina, dva krajem mjeseca, 21. i 24. siječnja, i jedan početkom veljače. Za sjednicu Optužnog vijeća predviđena su tri dana zbog opsežnosti predmeta, kao i zbog uvjeta organizacije sjednice.

Slučaj Uljanik punio je novinske stupce i prije nego što je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo postupak. Postupak se umjesto u Županijskom sudu u Puli, gdje bi se trebao voditi po mjesnoj nadležnosti, vodi se u Županijskom sudu u Rijeci jer Vrhovni sud nije prihvatio prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi sudu u Puli.

Sredinom prošle godine podignuta je i nova optužnica, nakon što je Optužno vijeće u veljači vratilo na doradu optužnicu protiv dvanaestorice bivših direktora tvrtki Uljanik, 3. Maj i Uljanik plovidba.

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je optužnicu protiv čak 12 čelnih ljudi ovih tvrtki zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te jednu zbog subvencijske prevare. Procjenjuje se da je tvrtkama nanesena šteta od ogromnih 900 milijuna kuna. Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti, te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka.

Optužnicom se uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića terete bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, bivši predsjednici uprava Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. Maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagementa Darko Šorc, bivši direktor 3. Maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan. Pulska brodarska tvrtka Uljanik plovidba koja je u međuvremenu promijenila ime u Alpha Adriatic, trinaestooptužena je na listi.

Optužnica od 736 milijuna kuna odnosi se na slučaj gradnje četiriju brodova za prijevoz rasutog tereta koji su u pulskom brodogradilištu građeni od 2010. do 2016. godine za Uljanik plovidbu. Brgić, Grbac, Rossanda, Brajković, Kranjc i Pahljina terete se da su na zahtjev i u dogovoru s Pavletićem i Šorcom, kao direktorima dviju povezanih tvrtki iz Pule, bili dužni brinuti se o interesima tvrtki, a ugovorili su gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje.

Terete se da su bili svjesni da će to stvoriti gubitak u poslovanju društva te da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova. Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje dionica, bez da je prethodno obavljena procjena njihove tržišne vrijednosti, piše Novi list.

Vladimir Mrvoš

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.