2 min. čitanja

STIPE SURAĆ: U National Geographicu 13 godina i 36 foto priča

STIPE SURAĆ: U National Geographicu 13 godina i 36 foto priča
Photo: Eva/Stipe Surać

VIR/ZADAR – Reportaža o otoku Viru koja je ovog mjeseca objavljena u hrvatskom izdanju National Geographica, prema glavnoj redakciji ovoga svjetski poznatog časopisa u Washingtonu, dobila je ocjenu najbolje reportaže u konkurenciji od 37 međunarodnih izdanja.

Zadar deponij / Photo: Stipe Surać

Iskusnom zadarskom fotografu Stipi Suraću ovo nije prva, ni druga, već čak 36-ta foto priča u 13 godina suradnje s jednim od najpopularnijih znanstveno-popularnih časopisa svijeta.

latinsko idro – Murter / Photo: Stipe Surać

Svoja iskustva podijelio je s čitateljima portala Morski.hr. Sjeća se, kaže, svoje prve reportaže za National Geographic. Bila je o doista posebnoj i neobičnoj Tovarećoj mužiki iz Sali na Dugom otoku.

Porer / Photo: Stipe Surać

Što je u tom Viru posebno? Do nedavno smo ga doživljavali kao gomilu zidova i krovova bez reda i zakona.

– Najposebnije je to što je turistički rekorder u Hrvatskim razmjerima a po reputaciji koju ima, to ne bi trebao biti. Posebno je i to što je za mali otok dosta raznolik; od zanimljive arheologije preko netaknute prirode do ljudskog mravinjaka u urbanom djelu što fotografiji za reportažu daje dinamiku.

Kornati / Photo: Stipe Surać

Očito spadaš u fotografe čija se publika zadržava nad kadrovima koje si zaustavio. Možeš li podijeliti s nama kako doživljavaš fotografiju kad je stvaraš? Što ti zapravo vidiš u tom trenutku?

– Najvažniji mi je trenutak a i trudim se sto vise viditi. Treba znati gledati. Možda fotografija trenutka za pojedinačnu fotografiju a začinjena s ostalim zanimljivim raznolikim kadrovima da se dobije dinamična priča za reportažu.

Zverinac / Photo: Stipe Surać

Može li se kod nas od dokumentarne fotografije živjeti?– Može se živjeti, ali se moga raditi sve, tako da ima i dosadnih stvari.Imaš li neke planove za budućnost ili si ih sve ostvario?

Nemam neke prevelike planove da sad osvajam svit (smijeh) Prihvatit ću se bilo kakvih zanimljivih izazova, ali ih nemam vremena izmišljati.D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.