4 min. čitanja

Stipe Božić: "Obuka za članstvo u HGSS-u traje tri godine, a mit je da češki turisti idu u japankama na planine."

Stipe Božić: "Obuka za članstvo u HGSS-u traje tri godine, a mit je da češki turisti idu u japankama na planine."
Foto: Stipe Božić / Facebook

Krajem prošlog tjedna snijeg i oluja zameli su dijelove Hrvatske. Mnogi putnici ostali su zarobljeni na cestama unatoč prognozama i preporukama da izbjegavaju putovanja. Spašavali su ih, kao i uvijek, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Poznati hrvatski planinar Stipe Božić u Novom danu se osvrnuo na spašavanje u rizičnim situacijama. Kazao je kako se ne može reći daje HGSS najbolje organizirana služba jer tu je i MUP.  

SNJEŽNO NEVRIJEME Ravnateljstvo policije angažiralo maksimalan broj policijskih snaga
Policijski službenici brini se o sigurnosti svih građana zatečenih na cestama te na odmorištima, izvještava večeras MUP. Prema informacijama Hrvatskog autokluba, do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. Na DC 1, u blizini mjesta…

- Nedostaje pripreme i koordinacije jer da je toga bilo ne bi bilo toliko problema - rekao je.

- Mi smo svi za sve. Kada neka situacija zakaže onda će sve stanice skočiti i pomoći. U ovom slučaju je koordinacija bila slaba pogotovo jer se optužuje vozače sa ljetnim gumama. Policija ih je morala preusmjeriti i zabraniti im prolaz rampama. Cestari su morali poslati na ta područja svu mehanizaciju jer nije to toliki snijeg kao u Norveškoj, Švicarskoj ili Austriji - objašnjava Božić.

- Mi bi često angažirali privatne strojeve i dolazili do unesrećenih. U ovom slučaju se ti scenariji koji su se trebali napisati ranije, nisu napisani. Najvažnije da ima znanja u Hrvatskoj i treba ga uvezati i upotrijebiti - smatra Božić.

DALMACIJA ODSJEČENA - HAK objavio novo izvješće
Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. U tijeku je zimsko od…

Dodaje kako je u HGSS-u važan motiv.

- Mi jesmo služba i jesmo u zakonu i dio smo sustava Civilne zaštite. Ima 25 stanica po Hrvatskoj s 1.000 ljudi i vrlo je teško doći do značke HGSS-a. Motiv je teško naći u redovnim službama, ali ovdje mi uvijek sa svojom brojnošću možemo skočiti bilo gdje, bilo kada i na bilo kojem mjestu - rekao je.

Kaže da je za članstvo u HGSS-u potrebno prvo da je osoba planinar, penjač, speleolog ili ako se radi o spašavanju na vodi – vodaš, kako to kolokvijalno zovu.

- Nakon toga slijedi preporuka jer mi nikoga ne primamo na molbe niti s ulice. Mi imamo izviđače koji traže takve ljude, specijaliste, i onda ih pripremamo. To je mukotrpan proces. Tri godine traje ta obuka. Poslije ide specijalizacija za helikoptersko spašavanje, potrage, stijene i to još dugo traje. No zato naši članovi ostaju operativni i do 20 godina - otkrio je Božić.

HGSS CIJELU NOĆ IZVLAČILI PUTNIKE Iz Karlobaga odveli pacijenta na dijalizu
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja cijeli dan i noć pokušavali su doći do svih putnika koji su zameteni u snijegu. Na cesti he ostalo dosta automobila, a mnogi od njih na put su krenuli s ljetnim gumama. Angažirane su stanice Zadar, Šibenik, Split i Gospić. HGSS, stanica Gospić

Što se novca tiče kaže kako je u zadnjih 15-ak godina napravljen napredak.  

- Dobro smo opremljeni, ali nedostaje nam infrastruktura. Naši kolege vatrogasci gotovo u svakom selu imaju vatrogasni dom, a mi imamo svega tri prostora - napomenuo je.

- U Hrvatskoj imamo ozbiljnu civilnu zaštitu s desetke tisuća članova, ali nemojmo zaboraviti da su sudionici tog sustava i naši kolege vatrogasci, Crveni križ i ostale organizacije. No nedostaje povezanost tog sustava, možda i ljubomore države s obzirom na volontere jer volonteri nisu po njima ozbiljni, ali vidjeli smo da oni izgaraju do kraja - rekao je.

Božić kaže da su oni dobrovoljci i njihove usluge ne bi trebalo naplaćivati, ali neke druge stvari poput korištenja helikoptera i druge opreme treba.  

- Mit je da češki turisti idu u japankama na planine. Mi smo u cijeloj povijesti možda jednom vidjeli japanke - dodao je za N1.

Najmanje 25 vozila ignoriralo zabrane i zaglavilo - HAC: “Vozači misle da im zimske gume ne trebaju!”
Prometni kolaps na autocestama nastao je zbog ogromne količine snijega i olujnog vjetra. Zato su otvoreni prihvatni centri za vozače u Gospiću, Obrovcu, Gračacu i Kninu. Dalmacija je zbog vremenskih uvjeta odsječena od Hrvatske, a HGSS-ovi spasioci na terenu pomažu izvući one koji su zaglavili u sni…

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.