3 min. čitanja

Najmanje 25 vozila ignoriralo zabrane i zaglavilo - HAC: "Vozači misle da im zimske gume ne trebaju!"

Najmanje 25 vozila ignoriralo zabrane i zaglavilo - HAC: "Vozači misle da im zimske gume ne trebaju!"
Foto: Večernji / Youtube / Screenshot

Prometni kolaps na autocestama nastao je zbog ogromne količine snijega i olujnog vjetra. Zato su otvoreni prihvatni centri za vozače u Gospiću, Obrovcu, Gračacu i Kninu. Dalmacija je zbog vremenskih uvjeta odsječena od Hrvatske, a HGSS-ovi spasioci na terenu pomažu izvući one koji su zaglavili u snijegu.

Najmanje 25 vozila je ignoriralo zabranu i ušlo na zatvorenu dionicu A1 kod tunela Sveti Rok, doznaje Index. Zato su zapeli u snijegu te ih ekipe Hrvatskih autocesta (HAC) pokušavaju izvući.

Stiže sve više pritužbi čitatelja na stanje na autocesti te tvrde da je HAC-ova zimska služba nepripremljena. HAC je odgovorio na te tvrdnje vozača.

HGSS CIJELU NOĆ IZVLAČILI PUTNIKE Iz Karlobaga odveli pacijenta na dijalizu
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja cijeli dan i noć pokušavali su doći do svih putnika koji su zameteni u snijegu. Na cesti he ostalo dosta automobila, a mnogi od njih na put su krenuli s ljetnim gumama. Angažirane su stanice Zadar, Šibenik, Split i Gospić. HGSS, stanica Gospić

"Nije istina da nismo spremni za zimske uvjete"

Iz HAC-a ističu da su na cesti sada izvanredni uvjeti i da je nemoguće brzo očistiti autocestu kada snijeg cijelo vrijeme pada.

- Kritiziraju nas da nismo spremni za zimske uvjete, što nije istina. Ljudi to ne razumiju. Snimke s autoputa to najbolje dočaravaju. Primjerice, prođe ralica i očisti, ali je za 10-ak minuta cesta potpuno bijela od snijega. U takvim uvjetima, kada snijeg neprestano i obilno pada, morala bi ići ralica za ralicom, i to među automobile, kako bi se snijeg očistio.

Postoji i druga situacija - ralica prođe i očisti, ali zatim puhne vjetar. Snimke kamera kod Svetog Roka to najbolje pokazuju. Tamo vjetar nanese snijega do jednog metra - rekli su Indexu iz HAC-a.

"Vozači misle da im zimske gume nisu potrebne"

Iz HAC-a kažu da su dijelovi autoceste zatvoreni zbog prevelikih padalina te da je tamo zabranjeno voziti jer djelatnici HAC-a zbog vremenskih uvjeta ne mogu ni čistiti cestu.

- D1 je zatvorena, ne možemo čistiti cestu kada puše jaka bura. Preusmjeravamo snage tamo gdje je potrebno - navode iz HAC-a te dodaju da se uvijek trude dati sve od sebe da ceste budu očišćene od snijega.

- Neki od parametara koji određuju brzinu čišćenja snijega su temperatura i stanje snijega - je li on suh, više mokar itd. Naša služba za čišćenje je uvijek spremna. Tri puta dnevno gledamo vremensku prognozu i prema njoj se ravnamo i kapacitiramo. Mi krećemo na vrijeme, ali uvjeti su različiti.

Nemoguće je očistiti cestu tako da ona bude kao da nisu zimski uvjeti. Nažalost, neki vozači misle: 'Hrvatska je mediteranska zemlja, ne trebaju nam zimske gume.' Zimska oprema je potrebna i bez nje se ne smije kretati na put tijekom zime - rekli su iz HAC-a za Index.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DALMACIJA ODSJEČENA - HAK objavio novo izvješće
Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. U tijeku je zimsko od…


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.