2 min. čitanja

Stanovnici Šipana zabrinuti: “Područja za gradnju povećavaju se 200 posto!” – Grad Dubrovnik: “Sve je po Zakonu”

Stanovnici Šipana zabrinuti: “Područja za gradnju povećavaju se 200 posto!” – Grad Dubrovnik: “Sve je po Zakonu”
Foto: Boris Kačan

SUĐURAĐ – Predstavnice grupe građana Zajedno za Suđurađ, prije nekoliko dana su u javnost iznijele razloge za zabrinutost mještana Prijedlogom Urbanističkog plana uređenja ovog mjesta na otoku Šipanu. Strahuju da će to doprinijeti betoniranju obale i pogodovanju nautičarima. Danas se o ovome izjasnio i Grad Dubrovnik. Kažu, Urbanistički plan uređenja naselja Suđurađ izrađuje se sukladno Zakonu o prostornom uređenju i Prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika.

Predstavnice grupe građana sa Šipana, smatraju da se iza svega krije plan izgradnje dodatnih 49 vezova za sezonski nautički turizam kojima se planira neprimjerena razina proširivanja luke i betoniranje vise od 50 % obale za potrebe sezonskih vezova za nautičare.

Predložene su dvije varijante, jedna jako loša i jedna još gora. Obje nam donose betonizaciju obale kojom potpuno nestaje naša mala vala kakvu poznajemo i koja ne može podnijeti toliku količinu intervencija.  Ovime bi se dramatično promijenila i čistoća mora u vali, kao i mogućnost korištenja plaža za stanovnike i posjetitelje. Osim toga, povećao bi se promet, buka i zagađenje u samom srcu mjesta.

Otočani su zabrnuti zbog drastičnog povećanja područja namijenjenog mješovitoj izgradnji za više od 200%, odnosno s 8 ha na 25ha. Izrazili su nadu da će gradske vlasti ipak imati sluha i za potrebe samih mještana Suđurđa.

Iz Grada Dubrovnika kažu da je sve po Zakonu

Prvo što su odgovorili iz Grada Dubrovnika je da se Urbanistički plan uređenja naselja Suđurađ izrađuje sukladno Zakonu o prostornom uređenju i Prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika.

Nadalje, dodaju da je Grad Dubrovnik s izuzetnom pažnjom pokrenuo postupak izrade ovog plana te su radi dobivanja što kvalitetnijeg rješenja izrađene i tri stručne podloge.

– O Prijedlogu plana održana je javna rasprava u trajanju od 30 dana, a javni uvid i javno izlaganje su organizirani sukladno dogovoru s tajnikom mjesnog odbora te protuepidemiološkim mjerama. Već tijekom javnog izlaganja pozitivno je odgovoreno na pojedine primjedbe kao što su npr. parking na privatnoj parceli i trafostanica, za koju je potvrđeno da se potkrala greška.

Vezano uz iznesene navode o proširenju građevinskog područja, isti nisu točni. Naime, građevinsko područje naselja Suđurađ planirano je u navedenom obuhvatu još od 2005. godine te se sukladno Zakonu ne može proširiti urbanističkim planom uređenja nego se obuhvat istog planira isključivo u skladu s Prostornim planom uređenja Grada Dubrovnika. Također, u odnosu na PPU, odredbe za provedbu su planirane strože – poručuju iz Grada.

“Stanovnici će odlučiti što žele”

– Što se tiče luke nautičkog turizma u sklopu koje je i benzinska pumpa, javnosti su date na razmatranje dvije varijante, a sve kako bi upravo stanovnici odlučili koju varijantu žele, jer javna rasprava o prijedlogu plana upravo i služi tome kako bi se prijedlozi raspravili te kako bi se u konačnici došlo do što kvalitetnijeg planskog rješenja u datim zakonskim i prostorno-planskim okvirima.

Trenutno su u obradi sve primjedbe koje su zaprimljene tijekom javne rasprave, a Izvješće o javnoj raspravi se izrađuje te će isto biti javno objavljeno. Ovom prilikom Grad Dubrovnik zahvaljuje svim sudionicima javne rasprave na njihovim primjedbama i korisnim informacijama uz napomenu da će Grad u potpunosti poštovati stav mjesnog odbora. Kvalitetno planirati prostor u kojem živimo, zajednički nam  je cilj! – zaključili su iz Grada Dubrovnika.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.