3 min. čitanja

Stanovnici Cresa gube bitku s divljim životinjama

Stanovnici Cresa gube bitku s divljim životinjama
Foto: Unsplash / Ilustracija

CRES - Divlje svinje su se toliko namnožile da više ne biraju - napadaju ovce, dnevno odnesu i požderu na desetke janjaca. No problem stvaraju također jeleni i srne, kažu očajni stanovnici Dragozetića.

- Dosta nam je. Izgubili smo i zadnju nadu da će se išta promijeniti nabolje. Došlo je, nažalost, vrijeme u kojem svi mi, koliko god bili malobrojni, stanovnici Dragozetića, ali i općenito čitavog sjevernog dijela Cresa gubimo bitku s divljim svinjama, jelenima i srnama.

Nas je primjerice u Dragozetićima dvadesetak stalnih stanovnika. Otkad nas je ovdje, stoljećima se živjelo od ovčarstva. Danas, posebno ovog proljeća, sva je prilika da tako više nikad neće biti. Divlje svinje su se toliko namnožile da više ne biraju - krenule su napadati ovce, dnevno odnesu i požderu na desetke janjaca, kataklizma kakva se na ovim prostorima ne pamti - govore stanovnici Dragozetića.

Kako sami kažu, divljanje svinja prije svih, ali u smislu očuvanja biološke raznolikosti i srna te jelena, došlo je do granice koja više ne znači oni ili mi – pobijedila je divljač. Alohtona, ona koja je za potrebe lovnog turizma na Cres dovedena sredinom osamdesetih godina.

Otkad je ovčarstva na Cresu, ovce pasu na velikom području, na slobodi. Danas više ne. Kao prvo, napadaju ih svinje, kao drugo zbog visoke divljači nemaju više što pasti, piše Novi List.

Ovce Ivana Đanija Deškovića opasane su trnovitim granjem, visokim suhozidima kao i dodatno postavljenom ogradom kako bi se pokušalo onemogućiti napade divljih svinja. Uzalud, jer dnevno nestaje velik broj janjaca. Ovce su potpuno zbunjene jer na desetak njih dolaze jančić ili dva. Potpuno dakle nenormalna situacija, slika koja priziva izumiranje ovčarstva. Kao i stanovništva.

Dragozetići su nekad imali 600 stanovnika i na tisuće ovaca. Danas je stalnih stanovnika manje od pet posto od nekadašnjeg broja, ovaca tek nešto više.

U polju su nekad uzgajali sve poljoprivredne kulture, danas je to skoro nemoguće. U sve provaljuju svinje i jeleni, sve pojedu. Slična je priča i sa smiljem ili šparogama. Nekad ih je bilo uistinu obilje, danas je nemoguće pronaći divlju šparogu.

- Bojim se da je bitka izgubljena - kaže Klaudio Grus, zajedno sa suprugom vlasnik OPG-a posebno usmjerenog na ovčarsto.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Divlja svinja napala vlasnika stada ovaca
Divlje svinje višedesetljetni su problem uzgajivača ovaca na otoku Cresu, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali - napad na čovjeka. Na meti zvijeri našao se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, koji je ispričao da je oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u
Ima li divlja svinja ‘pravo na otočno državljanstvo’?
Divlje svinje, ali i ostala nezavičajna divljač, na Cresu predstavljaju problem već tri desetljeća. Nedavno je u samo nekoliko sati na otoku odstrijeljeno čak 12 jedinki. Nedavno je Grad Cres, u suradnji s Lovačkim društvom Orebica, a uz dozvolu i potporu Policijske postaje, organizirao skup…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.