>
  3 min. čitanja

Divlja svinja napala vlasnika stada ovaca

Divlja svinja napala vlasnika stada ovaca
Foto: Unsplash / Ilustracija

CRES - Divlje svinje višedesetljetni su problem uzgajivača ovaca na otoku Cresu, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali - napad na čovjeka.

Na meti zvijeri našao se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, koji je ispričao da je oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u neposrednoj blizini kuće, primijetio uznemirenost i čuo bespomoćno blejanje ovaca.

Uočio je da jednoj ovci nedostaje janje, posumnjao na divlju svinju te je potražio. Pokušao ju je istjerati s pašnjaka, no zabila se u mrežu kojom je ograđen. Potom se okrenula prema njemu i u punom trku ga napala.

Međutim, uspio se obraniti na način da je s oko tri metra udaljenosti bacio na nju kamen. Prvi pogodak ju je tek okrznuo, ali drugim kamenom ju je pogodio u glavu i usmrtio.

Da mu je usmrtila janje, utvrdio je kad joj je otvorio trbuh, a nemili slučaj prijavio tamošnjem Lovačkom društvu. Apelirao je i da se problem počne rješavati jer je stanje postalo neodrživo.

Prirodni resursi otoka potpuno su uništeni, a jedino, kaže, opstaju divlje svinje te je pitanje dana kada će nekoga ozlijediti.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. je u Hrvatskoj odstrijeljeno 39.778 grla ovih životinja, prenosi Agroklub.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ima li divlja svinja ‘pravo na otočno državljanstvo’?
Divlje svinje, ali i ostala nezavičajna divljač, na Cresu predstavljaju problem već tri desetljeća. Nedavno je u samo nekoliko sati na otoku odstrijeljeno čak 12 jedinki. Nedavno je Grad Cres, u suradnji s Lovačkim društvom Orebica, a uz dozvolu i potporu Policijske postaje, organizirao skup…
Grad Cres najavio skupni lov na divlje svinje nadomak mjesta
U subotu će na samom rubu grada Cresa biti organiziran lov na divlje svinje pa se građani pozvaju na oprez. Uslijed učestalih pritužbi građana na prisutnost divljih svinja, Grad Cres u suradnji s Lovačkim društvom Orebica, a uz dozvolu i potporu Policijske postaje, organizira skupni lov u su…
DIVLJE SVINJE NA PAGU Uzrokuju štete na vozilima, stočari u strahu od napada na janjce
Divlje svinje rade štetu na otoku Pagu, u strahu stanovnici, ali i stočari koji se boje ostati bez janjadi. Divlja svinja koja trči po paškom kamenjaru u nedjelju je snimljena na istočnom dijelu otoka Paga. Ove alohtone životinje nerijetko trče i po cestama pa je na jednu naletio
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.