4 min. čitanja

Stanovi su najskuplji u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Splitu

Stanovi su najskuplji u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Splitu
Foto: Boris Kačan

Prošle godine na tržištu nekretnina ostvarene su 116.734 kupoprodaje, što je u odnosu na 2021. godinu pad od 12,9 posto, no istovremeno je za 6,3 posto porasla ukupna vrijednost prodanih nekretnina, na 8,5 milijardi eura, istaknuto je na skupu "Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske".

Stručni skup u Novinarskom domu organizirali su Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ekonomski institut Zagreb (EIZ), a prema podacima iz predstavljene publikacije "Pregled tržišta nekretnina RH u 2022. godini", vrijednost prodanih nekretnina od 8,5 milijardi eura predstavlja 13 posto lanjskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pri čemu su najveći udio u vrijednosti ugovorenih kupoprodaja zabilježili stanovi, 43 posto.

Slijede obiteljske kuće s 24,3 posto te građevinska zemljišta, s udjelom od 17,4 posto.

Za razliku od 2021. godine, kada su po broju kupoprodaja na tržištu nekretnina prednjačila poljoprivredna zemljišta, u 2022. najviše je bilo kupoprodaja stanova, 29.952, što čini 25,7 posto od ukupnog broja. Slijede kupoprodaje poljoprivrednih zemljišta, pa građevinskog zemljišta te obiteljskih kuća.

Usporedbe radi, u 2021. godini ostvaren je međugodišnji rast broja kupoprodajnih transakcija za 30 posto, dok je u 2020. zabilježen pad na godišnjoj razini od 7,7 posto.

Ovo je šesti pregled hrvatskog tržišta nekretnina, a publikaciju je predstavila znanstvena savjetnica iz EIZ-a Ivana Rašić, koja je voditeljica projekta, prenosi HRT.

Kao specifičnost za 2022. godinu Rašić je istaknula pad prometa poljoprivrednim i građevinskim zemljištem, dok su ostale vrste nekretnina zabilježile rast. Cijene svih tipova nekretnina lani su rasle, dok su kod građevinskih zemljišta ostale nepromijenjene u odnosu na 2021. godinu, navela je Rašić.

Očekivano, Grad Zagreb prednjači prema broju lani ostvarenih transakcija, njih 16.511, slijede ga urbana središta u priobalju - Zadar s 2460 kupoprodaja, Split s 2419 i Rijeka s 2168 kupoprodaja, dok se u kontinentalnom dijelu zemlje izdvaja Osijek s 2011 kupoprodaja.

Kupoprodaje građevinskog zemljišta dominiraju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja, na otocima te u dijelu zaobalja Istre i srednje Dalmacije, dok u ostatku Hrvatske prevladavaju kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta, navedeno je u publikaciji.

Najskuplji stanovi u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Splitu

Veliki utjecaj na cijene nekretnina u priobalnim jedinicama lokalne samouprave naravno ima turizam, pa tako najvišu medijalnu cijenu stana/apartmana po kvadratnom metru bilježi Rovinj, 2.690 eura, slijedi Opatija s 2.634 eura, Dubrovnik s 2.558 eura i Split s 2.547 eura.

Medijalna cijena u rasponu od dvije do 2,5 tisuće eura zabilježena je u 11 jedinica lokalne samouprave, a isključivo se radi o priobalnim i otočnim gradovima i općinama.

Nadalje, od 54 jedinice lokalne samouprave u kojima su postignute medijalne cijene stana između 1.501 i 2.000 eura po kvadratnom metru, njih 51 se nalazi u priobalju i na otocima, a samo su tri veći gradovi u kontinentalnom dijelu zemlje - Grad Zagreb s medijalnom cijenom od 1.929 eura, te Velika Gorica i Stupnik.

U 48 jedinica lokalne samouprave medijalne cijene stanova su se kretale od 1.001 do 1.500 eura, a većina ih se, 33, također odnosi na priobalno područje i otoke.

U priobalju i na otocima najskuplje i kuće te građevinska i poljoprivredna zemljišta

Obiteljske kuće višestruko su skuplje u jadranskim jedinicama lokalne samouprave u odnosu na kontinentalne, a s najvišim medijalnim cijenama izdvajaju se Cres (2.897 eura po m2) i Vis (2.450 eura).

S druge strane, medijalne cijene obiteljskih kuća do 200 eura po metru kvadratnom zabilježene su u najvećem broju jedinica lokalne samouprave, njih 239, od kojih je većina smještena u kontinentalnim i ruralnim dijelovima zemlje.

S najvišim medijalnim cijenama građevinskog zemljišta ističe se Bol, 239 eura po metru kvadratnom, te Cres, s 228 eura. Medijalna cijena građevinskog zemljišta od iznad 150 eura po kvadratu bilježi se u 11 priobalnih i otočnih općina, cijenu u rasponu od 50 do 150 eura bilježi 97 jedinica, cijene od 20 i manje eura po kvadratu postignute su u 129 jedinica, a od euro i manje po kvadratu u 14 jedinica, od kojih se osam nalazi u Osječko-baranjskoj županiji.

U jadranskim jedinicama lokalne samouprave lani je bilo najskuplje i poljoprivredno zemljište, a najviša medijalna cijena, od 30 eura po metru kvadratnom, zabilježena je u Okrugu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U 12 jadranskih jedinica lokalne samouprave medijalna cijena prodanog poljoprivrednog zemljišta kretala se u rasponu od 15 do 25 eura, u 96 jedinica između 1 i 5 eura, dok je u 299 jedinica medijalna cijena prodanih poljoprivrednih zemljišta po metru kvadratnom iznosila manje od eura, navedeno je u analizi.

Nadalje, priobalne jedinice bilježe i najviše medijalne cijene prodanih poslovnih prostora po metru kvadratnom, a prednjači Biograd na Moru (3.867 eura), a slijede ga Dubrovnik (2.392 eura) i Poreč (2.178 eura).

Analizom je utvrđeno i da je najmanja priuštivost stana ili apartmana, očekivano, u priobalnom dijelu zemlje. Tako, vrijednost "indeksa priuštivosti" veću od 30, koja ukazuje da je za jedan kvadratni metar stana ili apartmana potrebno izdvojiti više od 30 posto godišnjeg dohotka, bilježi sedam jadranskih jedinica - Gradac, Funtana, Baška, Hvar, Baška Voda, Rovinj i Dubrovnik.

S druge pak strane, najpriuštiviji stanovi su u Vukovaru, gdje je "indeks priuštivosti" iznosio 4,6, te zatim u Obrovcu, Konjščini, Đurđenovcu, Pakracu, Dardi, Slunju, Belom Manastiru, Gospiću i Lipiku.

Iako je ukupno zabilježen pad prometa, transakcije stanovima i apartmanima i dalje rastu, lani za 1,2 posto, pri čemu je vrijednost transakcija u toj kategoriji porasla za 16,8 posto, što je znatno više od prosjeka za sve nekretnine.

S obzirom da se na nekretnine u Hrvatskoj često gleda kao na ulaganje, one se ponekad ni ne iznajmljuju pa ostaju neiskorištene, a Barbić se složila da bi obeshrabrivanju ulaganja u nekretnine u svrhu štednje i špekulacije svakako doprinijelo i adekvatno oporezivanje, to jest porez na nekretnine.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.