2 min. čitanja

Stablo smokve koje prkosi zakonima fizike

Stablo smokve koje prkosi zakonima fizike
Foto: Facebook

SVIJET - Nakon što je prvotno stablo smokve posječeno, a korijenje mu nije izvađeno, počelo je rasti prema dolje što danas u talijansko mjesto Baia privlači brojne posjetitelje.

Baia je bilo drevno rimsko naselje smješteno na sjeverozapadnoj obali Napuljskog zaljeva u Tirenskom moru. Sagrađeno je na nestabilnom vulkanskom području te je prije nekoliko stoljeća zbog seizmičkih aktivnosti donji dio naselja potopljen.

Nekoć je Baia bilo pomodarsko turističko središte i termalno kupalište u kojem su kuće gradili najbogatiji ljudi onoga vremena, pogotovo pred kraj Rimskog Carstva. Ovdje su vile imali neki od najpoznatijih rimskih careva, poput Julija Cezara, Nerona i Hadriana.

A unutar zaštićenog arheološkog parka Terme di Baia, jedno malo stablo prkosi fizici. Naime, drvo smokve koje je raslo i tako puštalo korijenje po jednom dijelu važnih antičkih nalazišta bilo je potrebno odrezati jer je prijetilo urušavanje antičkog svoda.

Stablo je posječeno vjerojatno uz razmišljanje kako će se korijenje samo osušiti. Umjesto toga, ono je počelo rasti sa svoda prema dolje, stvarajući time jedinstvenu atrakciju. Raste i dalje te daje plodove, piše IFLScience.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Neko čudno vrijeme došlo! U Posedarju rodila smokva -Propupala i trešnja, to nije dobro, nije zdravo...
Jedne od najčešćih asocijacija na ljeto su more i sočne slatke smokve. No, zbog klimatskih promjena i neuobičajeno visokih temperatura, voćka koju nazivamo “kraljicom Mediterana” već je dala prve plodove. Umjesto da mjesec siječanj ispraćamo diveći se cvatu jarko žutih cvjetova nježne mimoze koja n…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.