1 min. čitanja

Splitsko područje dobit će pročistač na izvoru Jadra

Splitsko područje dobit će pročistač na izvoru Jadra
Foto: HTV/Screenshot

SPLIT - Na splitskom području ukinuta je preporuka prokuhavanja vode za malu djecu, starije i bolesne. Zbog velike količine kiša voda je bila zamućena. Dugogodišnji problem riješit će se pročistačem na izvoru Jadra - izvođač radova bit će odabran već u siječnju.

Mutna i nabujala - takva je rijeka Jadro na izvoru nakon velikih kiša.

Ali, ovo je i jedna od najkvalitetnijih pitkih voda u Europi.

- Međutim, zbog tih nekoliko dana poslije obilnih kiša zna se dogoditi da je parametar mutnoće povišen. Nije lijepo vidjeti u čaši, ali svi mikrobiološki i kemijski parametri pokazuju da je za piće - ističe tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić.

Njezino prokuhavanje za osjetljive skupine uskoro će postati stvar prošlosti. Na lokaciji u blizini izletišta u Solinu gradit će se pročistač.

- Pročistač zasigurno mora pomoći! Pročistač je nešto što nema alternativu, on će biti izgrađen, intencija je svih tristo šezdeset pet dana u godini da ljudi imaju čistu, bistru vodu, ističe Perić.

Nakon idejnoga rješenja, studije izvedivosti, geomehaničkoga i elaborata zaštite okoliša i još mnogo dokumenata, napokon je potpisan ugovor o pravu građenja na šumskome zemljištu s Ministarstvom poljoprivrede. A imat će se što i graditi.

- Zamislite nogometno igralište, takav je obuhvat, dakle, jedna velika, složena građevina i među prvima i po pitanju tehnologije i standarda koji će biti na ovom području. Ono što očekujemo je da se natječaj sada okonča u siječnju 2023. i da se izabere izvođač radova - rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Procjenjuje se da će gradnja golemoga objekta stajati više od 133 milijuna kuna, a 70 posto cijene sufinancirat će Hrvatske vode. Radovi bi trebali biti gotovi godinu i pol nakon početka gradnje, a to će za 400 000 građana značiti bistru vodu u slavinama - stalno, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.