5 min. čitanja

Splitsko-dalmatinska županija prva u Europi uvela Google Sea view

Splitsko-dalmatinska županija prva u Europi uvela Google Sea view
Foto: Screenshot

SPLIT – Splitsko – dalmatinska županija je prva u Europi regija koja je kroz Google kartu uvela Google Sea view koji će svojim korisnicima omogućiti prikaz kompletne morske rute duž obale ove županije.

Radi se o virtualnoj šetnji obalom, te odličnom inovativno nadograđenom servisu informacija za nautičare, skipere, ribare, turiste, domaće i strance. Oni će kroz ovu uslugu dobiti informaciju odnosno virtualnu sliku o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku luku Splitsko – dalmatinske županije. Ali i upoznati s lokacijom koju bi voljeli posjetiti. Riječ je o prvom takvom projektu u nekoj našoj županiji. Realizacijom ovog projekta napravljen je korak prema učinkovitijoj koordinaciji i upravljanju pomorskim dobrom u Splitsko dalmatinskoj županiji.

Google sea view sastavni je dio projekta Splitsko – dalmatinske županije ‘Pomorsko je dobro’ kojeg provodi Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije kojim je građanima omogućen uvid u sve koncesije i koncesijska odobrenja na području SDŽ, a putem online obrasca koji se direktno prosljeđuje nadležnim inspekcijama, i mogućnost prijave nezakonitosti, zloupotrebe ili devastacije pomorskog dobra ukoliko o takvim radnjama imaju saznanja.

Ali ne samo na toj razini, ovo je novina i u europskim razmjerima, u kojoj je poznati Google-ov sustav ‘Street View’ po prvi puta dobio i implementiranu morsku rutu. I s njim prikaz cjelovitog obalnog pojasa neke regije. Sea view je pokazao inovativnost Splitsko – dalmatinske županije koja kontinuirano, pionirski nastavlja s ulaganjima u online infrastrukturu, nastojeći poboljšati i unaprijediti promociju destinacije. Ali i podiči razinu funkcionalnosti sustava čije će benefite osjetiti ne samo gosti, već i lokalno stanovništvo.

Na predstavljanju nove platforme u splitskom hotelu Briig, održane u okviru promocije pomorskih putova SDŽ, prezentiran je višemjesečni rad na realizaciji Sea view-a. Naznačeno je pritom da je projekt tehnički realiziran u okviru aktualiziranih snimanja za potrebe Google Street View-a, kroz korištenje Google 360° tehnologije. Paralelno s kopnom snimala se i obala što je rezultiralo finaliziranjem nove platforme.

Google sea view platforma pridoprinijeti će transparentnosti uz Geografski informacijski sustav (GIS) sustav koji županija priprema moći će se lakše provjeravati stanje na terenu i kontrolirati devastacije pomorskog dobra. Turistički i sportski značaj je iznimno važan, a posebno što smo prva Županija koji ima ovako dostupan servis. Ovo je pravi primjer suradnje županije i turističke zajednice i dio plana Plana integralnog upravljanja obalnim područjem i morskim okolišem – kazao je Splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja.

-Svake godine nastojimo dodatno unaprijediti promociju naše destinacije i jako smo zadovoljni što smo uspješno realizirali Google Street View projekt. Google Maps su karte s najviše korisnika u svijetu, broje se u stotinama milijuna i stoga je iznimno važno na njima biti dobro i kvalitetno zastupljen. To su karte na kojima se u današnje vrijeme bazira većina navigacijskih uređaja, što su putem pametnih telefona postali neizostavno pomagalo pri svakom putovanju – naglasio je na prezentaciji Joško Stella, direktor TZ SDŽ koja je partner na ovom projektu.

Velika većina naših gostiju prilikom dolaska u destinaciju koristi upravo te karte. Dovođenjem Google Street View-a do gotovo svakog mjesta u našoj županiji, gostima se omogućilo da prije svog dolaska virtualno obiđu cijelu našu obalu.

-To će nautičarima uvelike olakšati pronalazak željenog odredišta. I prilikom stvarnog dolaska na lokaciju osjećat će se kao da su tu već bili. Po pitanju navigacijskih uređaja, veoma je bitna i činjenica da je Google Street View jedan od glavnih čimbenika po kojima Google vrši korekcije vlastitog navigacijskog sustava. Stoga bi i u budućnosti navigacijski uređaji na području naše županije trebali biti značajno precizniji. To će također doprinijeti zadovoljstvu svih korisnika.

Sea view platforma će osim turističke promocije i pravodobne informacije napraviti i još jednu bitnu stavku, doprinijet će boljem razumijevanju i očuvanju naše obale. Ali i zaštititi pomorsko dobro i buduće planiranje – istaknuo je direktor Stella.

– U svijetu regatnog jedrenja Hrvatska je poznata širom svijeta kroz jedrenje u tzv. Malim klasama (male jedrilice do max 2 osobe), ali u svijetu jedrenja velikih regatnih brodova na međunarodnom polju još uvijek smo neotkrivena destinacija.

Kod prezentiranja projekata organizacije regata upravo za ovu skupinu vlasnika I posada, jako je korisno imati alat poput Google Sea viewa pomoću kojeg se novim klijentima može prezentirati lokacija samog jedriličarskog polja, ali i cjelokupna infrastruktura poput marina, obale, grada itd,. Tako naši jedriličarski gosti mogu unaprijed znati kako se pripremiti i što očekivati.

Hrvatska će u nadolazećim godinama rasti u kvalitativnom smjeru po pitanju nautičkog turizma, i svaka dodatna prezentacijska usluga poput ove će omogućiti puno brže ostvarenje tih novih trendova, pa tako svakako pozdravljam ovaj napor i suradnju Splitsko dalmatinske Županije i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske Županije – kazao nam je Ivan Kljaković Gašpić istaknuti hrvatski jedriličar, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima, višestruki europski prvak i trostruki sudionik Olimpijskih igara, projekt-menadžer ACI Sail projekta.

Izvođač ovog projekta Denis Orlić radeći na ovoj platformi na terenu sustavno je snimio tisuću kilometara vodene obalne crte s područja Drvenika Velog, Drvenika malog, Čiova, Šolte, Brača, Hvara, Visa i Lastova. Destinacije i lokacije iznimno važne nautičarima i skiperima.

– O opsežnosti projekta i njegove veličine dovoljno govori činjenica da ga u ovakvom razmjeru imaju jedino Nica i Monako, a to su samo pojedina mjesta, ne cijele županije. Snimljeno je preko 1,3 milijuna fotosfera – fotografija u 360 stupnjeva. Donesen je pogled na vizure otoka, snimke su rađene na 100 metara od obale i od kada su puštene u javnost zabilježile su više od 12 milijuna prikaza. Naglasio bih da je svrha projekta višestruka, ona je i turistička i društvena i komunalna. Kroz turističku svrhu turisti, nautičari, skiperi uporabom Sea view bolje će vidjeti gdje dolaze, odmah će uočiti jeli neka luka naseljena, ima li vezova… Na taj način se bolje mogu pripremiti za dolazak. Ako gledamo kroz komunalnu svrhu, benefite od ovog prikaza imat će razne institucije poput lučke uprave, vatrogasaca koji kreću u intervenciju, do koncesionara što će dobiti pravi uvid u stanje obale – naznačio je Denis Orlić.

Platforma Sea view je namijenjena jedriličarima, turističkim agencijama, charter agencijama prilikom izrade rade itinerara. Svakako će pomoći i prilikom bolje povezanosti otoka. Sea view je toliko precizan da donosi informaciju koliko, primjerice, ima strujnih stupova, prometnih znakova, ili kako je izgledao taj prostor prije neke veće intervencije.

Realizacijom ovog projekta TZ SDŽ postaje prva turistička zajednica koja je s Google Street View prikazom pokrila gotovo cijelu obalu u svim svojim općinama i gradovima. Google Sea View doveden je do nekih interesantnih nepoznatih lokaliteta, poput bajkovih skrivenih uvala i malih otočića na pučini. Splitsko-dalmatinska županija je njime preuzela kontrolu na svom području nad svim značajnijim društvenim, kulturnim i prirodnim objektima i lokalitetima za turističke i komunalne potrebe.

A kako pogledati Sea view? Vrlo lako, pogledom na Google kartu za područje Splitsko-dalmatinske županije. Google Street View aktivira se klikom na ‘žutog čovječuljka’ u donjem desnom kutu ekrana. Uživajte u ovom originalnim prikazu koji će vas informirati i naučiti o ljepotama ove županije.

Foto: Screenshot

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.