3 min. čitanja

Splitsko-dalmatinska županija pred velikim priznanjem: Korak do titule Europske regije gastronomije 2027.

Splitsko-dalmatinska županija pred velikim priznanjem: Korak do titule Europske regije gastronomije 2027.
Foto: Tom Dubravec / Cropix

SPLIT - Splitsko-dalmatinska županija danas je postala službeni kandidat za titulu Europske regije gastronomije 2027., priznanje koje dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT).

Komisija sastavljena od pet uglednih stručnjaka, među kojima su Ramon Sentmartí iz agro-prehrambenog sektora, José Luís Marques, ravnatelj Škole za ugostiteljstvo i turizam u Coimbri, Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa - Vinskih putova Europe (Kulturna ruta Vijeća Europe), Jens Storli, stručnjak za kulturu i prehrambeni sektor, Wendy Barrie, voditeljica gastronomskog vodiča Scottish Food Guide, zajedno s predsjednicom IGCAT-a Diane Dodd, boravio je tijekom ovog tjedna u Splitsko - dalmatinskoj županiji radi procjene prijave za titulu Europske regije gastronomije 2027. 

Tijekom posjeta članovi komisije obišli su ključne projekte i inicijative u Županiji, uključujući Regionalni centar kompetentnosti u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu, etno-agro park Stella Croatica, Muzej uja u Škripu, vinariju Stina u Bolu, tvornicu Sardina u Postirama, studentski restoran u sklopu Kampusa na Sveučilištu u Splitu te niz restorana i poljoprivrednih gospodarstava, gdje su kroz radionice i degustacije kušali tradicionalna dalmatinska jela i proizvode. Komisija je održala i sadržajan sastanak s predstavnicima Splitsko - dalmatinske županije, Stipom Čogeljom, zamjenikom župana i Mateom Dorčić, pročelnicom Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet vezano za inicijative koju regionalna samouprava pruža u području poljoprivrede i gastronomije. Osim toga, Komisija je tijekom posjeta razgovarala s više od 75 dionika, uključujući direktore lokalnih turističkih zajednica, odgojno - obrazovnim djelatnicima, enolozima, kuharima te raznim dionicima iz privatnog turističkog sektora. 

- Tijekom ovog posjeta trudili smo se pokazati najbolje što Splitsko - dalmatinska županija ima, a istovremeno smo stekli vrijedno iskustvo i znanje. Poveznica s IGCAT-om velika je prilika za nas, a ovo je samo dio onoga što naša Županija može ponuditi. Pred nama je još mnogo posla, učvršćivanje suradnje s Institutom i nastavak rada na različitim područjima kako bi ovu titulu i opravdali - poručila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije. 

Sentmartí, jedan od članova Komisije posebno je istaknuo dalmatinsku marendu.

- Posebno me se dojmila dalmatinska marenda i činjenica da je Dalmatinci ne doživljavaju samo kao obrok, već kao trenutak kada se, uz domaća jela, povezuju i druže, što mislim da daje dodatnu vrijednost dalmatinskoj gastronomiji - izjavio je.

U projektu, uz Turističku zajednicu Splitsko - dalmatinske županije koja je nositelj, sudjeluju i Splitsko - dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Ekonomski fakultet u Splitu i ŠKMER. Komisija će u narednim danima dostaviti preporuke koje Splitsko - dalmatinska županija treba ispuniti prije službene svečanosti dodjele nagrade. Ova titula omogućit će Splitsko - dalmatinskoj županiji daljnje jačanje imidža kao gastronomske destinacije, omogućiti veliku vidljivost i prezentaciju projekata vezanih uz gastronomiju u medijima te stvaranje novih prilika za povezivanje poljoprivrede, turizma i obrazovanja.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.