1 min. čitanja

Split planira sadnju 842 nova stabla

Split planira sadnju 842 nova stabla
Foto: Pixabay

SPLIT - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio je Odluku o dodjeli bespovratnih sredstva za sufinanciranje projekta „ZaZeleni Split“ u sklopu kojeg će se zasaditi 842 nova stabla. Stabla će se rasporediti na području grada Splita na način da će se zasaditi urbane šume, drvoredi i točkaste grupacije pojedinačnih stabala.

Zbog klimatskih promjena ljeta u Hrvatskoj sve su surovija. Gradovi traže načine kako da olakšaju život svojim stanovnicima u takvim uvjetima, a najbolje rješenje je sadnja stabala. U tom smjeru ide i Split, koji izgradnjom mreže zelene infrastrukture nastoji ublažiti negativne posljedice klimatskih promjena na zdravlje građana i ekosustav grada Splita.

U sklopu projekta velik dio stabala bit će posađen u istočnim dijelovima grada gdje nedostaje zelene javne infrastrukture i gdje će se formirati nove ozelenjene površine.

Sukladno podacima Europske agencije za okoliš, jedno stablo godišnje smanji udio CO2 u zraku za oko 22 kilograma, što znači da će nova 842 stabla u gradu Splitu uzeti iz atmosfere oko 18 tona CO2 godišnje i zauzvrat osloboditi kisik što će doprinijeti čišćem okolišu i boljoj kvaliteti zraka. Projekt doprinosi i realizaciji jedne od glavnih inicijativa Europske komisije u okviru Europskog zelenog plana kojom je predviđena sadnja 3 milijarde dodatnih stabala na području EU do kraja 2030.

Ukupna vrijednost projekta je 3.740.415,86 kuna, od čega je Razvojna agencija Split - RaST uspješnom prijavom osigurala maksimalnih 80% bespovratnih sredstava Fonda, odnosno 2.992.332,69 kn. Projekt je izrađen u suradnji s gradskom tvrtkom Parkovi i nasadi te Upravnim odjelom za komunalne poslove Grada Splita.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.