2 min. čitanja

Split obilježava Godinu Miljenka Smoje

Split obilježava Godinu Miljenka Smoje
Foto: Facebook

SPLIT - Cjelogodišnji program u sklopu Godine Miljenka Smoje, koja je počela s prvim danom 2023. godine, predstavljen je u ponedjeljak, a na splitskoj Matejuški, kako je najavljeno, do svibnja bi ​trebalo ​biti postavljeno njegovo spomen-poprsje.

​Godin​a​ Miljenka Smoje ​održava se u povodu stote godišnjice njegova rođenja, a u sklopu ​nje organizirat će se nekoliko ​desetaka programa posvećenih tom splitskom novinaru, književniku i televizijskom scenaristu​.

K​ako je rečeno na predstavljanju u gradskoj upravi, 2023. godine će se održati više od 30 programa posvećenih Smoji​. Tako će među ostalim​ u svibnju u splitskome ​HNK biti izvedena Borbena polnoćka, dramatizacija kultne epizode iz televizijske serije 'Naše malo misto'.​ Premijera u ožujku će se izvesti i u zagrebačkome kazalištu Komediji.

​​U Žrnov​n​ici, gdje je Miljenko Smoje pokopan, 6. veljače ​će ​biti otvorena njegova soba ​u​ koj​oj će biti njegove stvari.​ Na Smojin rođendan, 14. veljače, u splitskome Fotoklubu otvorit će se izložba fotografija posvećena Smoji, a večer uči njegova rođendana gradski zbor Brodosplit održat će koncert u Hrvatskom domu.

​U travnju se očekuje promocija poštanske marke s likom ​Miljenka Smoje, a do svibnja i njegovo spomen-poprsje na Matejuški.

​Gradonačelnik Ivica Puljak rekao da je će  Godina Miljenka Smoje dati zasluženu posvetu čovjeku koji je "svojim talentom i senzibilitetom stvorio svevremenske spomenike Dalmaciji, Splitu i ovdašnjem malom čovjeku", prenosi HRT.

- Zbog svega što je Miljenko Smoje napravio za grad Split i cijelo ovo područje, odluka da ovu godinu posvetimo njemu bila je jednostavna i logična. To je posveta njemu i Splitu onakvom kakvim ga je on zamišljao i kakav Split i danas živi u svima nama. Nadam se da će nas ova godina okupiti, ona će biti godina u kojoj će biti dišpeta, malo politike, emocija i svega drugog što obilježava Split kakvog ga je Smoje vidio i opisao -- rekao je gradonačelnik Puljak.​​

Miljenko Smoje rodio se u Splitu 14. veljače 1923., a umro je 25. listopada 1995.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Miljenko Smoje napokon dobiva spomenik u Splitu i to na njegovoj Matejuški?
SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita Davor Matijević objavio je da će veliki splitski novinar, književnik, i televizijski scenarist napokon dobiti svoj zasluženi spomenik! - 2023. godina je proglašena godinom Miljenka Smoje povodom 100-te godišnjice njegova rođenja i upravo ćemo o…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.