1 min. čitanja

Miljenko Smoje napokon dobiva spomenik u Splitu i to na njegovoj Matejuški?

Miljenko Smoje napokon dobiva spomenik u Splitu i to na njegovoj Matejuški?
Foto: Facebook

SPLIT - SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita Davor Matijević objavio je da će veliki splitski novinar, književnik, i televizijski scenarist napokon dobiti svoj zasluženi spomenik!

- 2023. godina je proglašena godinom Miljenka Smoje povodom 100-te godišnjice njegova rođenja i upravo ćemo ove godine realizirati ono što mnogi godinama priželjkuju, a to je da Smoje dobije spomenik na svojoj Matejuški.

Split je u jednom periodu bio nemilosrdan prema njemu i pokušao je negirati njegov lik, ali nikad i djelo. Pa tko bi normalan pokušao negirati ili zatomiti Malo i Velo misto čiji je bio tvorac.

Ali Smoje nije bio samo tvorac Malog i Velog mista već je bio najznačajniji splitski kroničar i kreator splitskog i dalmatinskog identiteta koji je ostavio duboki trag na brojne generacije Splićanki i Splićana.Ideja o postavljanju spomenika na Matejuški postoji već dugi niz godina, a 2009. godine je proveden i natječaj na kojem je odabran najbolji rad.

Sve je bilo spremno, a onda je uslijedila klasična splitska priča kad politika i sitno politikanstvo preuzmu primat pa od realizacije ne bude ništa.Velika mi je čast da je prilikom izglasavanja proračuna usvojen moj amandman da Smoje napokon dobije svoj spomenik i da se realizira natječaj proveden još davne 2009.godine.

U kontaktu sam sa radnom skupinom koja organizira sva događanja povodom njegovog 100-tog rođendana pa tako i realizacije spomenika i pripreme se bliže kraju.Hvala i gradonačelniku na prihvaćanju inicijative kao i podršci pri realizaciji. Bilo je i vrime da se odužimo Smoji - poručio je Davor Matijević.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.