2 min. čitanja

ŠPILJA MRAMORNICA 'Ljekovito' mjesto gdje su nekada živjeli ljudi

ŠPILJA MRAMORNICA 'Ljekovito' mjesto gdje su nekada živjeli ljudi
Foto: Deni Salkić / Facebook

Iako pisani trag o špilji postoji tek od 18. stoljeća, lokalno stanovništvo poznavalo ju je od pradavnih vremena što potvrđuju otkriveni prapovijesni grobovi.

Špilja Mramornica jedna je od najvećih i najljepših špilja na području Istre, a smještena je nedaleko Brtonigle. Mramornica se prvi put spominje još 1770. godine kada ju je posjetio, a potom i opisao poznati putopisac Alberto Fortis.

Danas kroz nju prolaze uređene i osigurane pješačke staze, vodeći znatiželjnike duboko u unutrašnjost pružajući im izvrstan pogled i na nedostupne dijelove. Mnoštvo podzemnih dvorana ukrašeno je brojnim stalaktitima i stalagmitima.

Foto: Goran Kusturin / Facebook

Do špilje je najjednostavnije doći osobnim automobilom, vrlo je blizu autoceste, a u neposrednoj blizini uređen je i prostor za parkiranje. Može se stići također prateći putokaze do Agroturizma Sterle, a ako pogriješite jedino skretanje ulijevo, ljubazni će vas domaćini vratiti na pravi put.

Danas Mramornicu možete obići sa stručnim vodičem. Obilazak traje oko pola sata i otkrit će vam izuzetno zanimljive tajne istarskoga podzemlja. U špilju se silazi strmim željeznim stepenicama, temperatura je stalna i iznosi 14 stupnjeva. Glavna prostorija duga je 93 i široka 51 metar, dubina kod ulaza je 10, a najveća oko 20 metara.

Foto: Marina Han / Facebook

Mramornica oduševljava svojim i do 13 metara visokim i 10 metara širokim stalaktitima u bojama koji podsjećaju na mramor, po čemu je i dobila ime. Fantastični špiljski oblici koje je priroda oblikovala milijunima godina pod svjetlošću kao da oživljavaju.

Na najdubljem dijelu špilje nalazi se kanal koji prema pučkoj legendi vodi sve do mora.

U prošlosti su u Mramornici živjeli ljudi što potvrđuju u njoj otkriveni prapovijesni grobovi. Iz puno bliže povijesti dočekuje nas 'zid s grafittima' kao dobro očuvan trag vandalizma od 18. stoljeća naovamo.

Nailazi se također na odlomljene stalagmite koje su posjetitelji odlučili prisvojiti kao suvenir. Oštećen je i jedan od monumentalnih stalagmita Mramornice jer se davno prije vjerovalo da je voda koja ga oblikuje – ljekovita.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

PODZEMNI SVIJET KRŠA Špilja Stara jametina | | Morski HR
Smještena je na lijevoj obali rijeke Čikole iznad Punčke drage na nadmorskoj visini od 200 m. Špilja je obrasla gustim raslinjem. Ima dva ulaza, nalik na vrtače, špiljski i jamski. Oba vode u ulaznu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.