3 min. čitanja

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE FOSILA Morski pas star 150 milijuna godina bio je jedan od najvećih u svom vremenu

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE FOSILA Morski pas star 150 milijuna godina bio je jedan od najvećih u svom vremenu
Rekonstrukcija hibodontiformnog morskog psa Asteracanthus; za mjerilo pogledajte siluete u desnom donjem kutu – Ilustracija: Sebastian Stumpf / Fabrizio De Rossi

BEČ – U novoj studiji međunarodni znanstveni tim pod vodstvom Sebastiana Stumpfa sa Sveučilišta u Beču opisuje izuzetno dobro očuvani kostur drevnog morskog psa Asteracanthusa. Ovaj izuzetno rijedak fosilni nalaz potječe iz poznatih vapnenaca Solnhofen u Bavarskoj, koji su nastali u tropsko-suptropskom krajoliku lagune za vrijeme kasne jure, prije oko 150 milijuna godina. Gotovo cjelovit kostur pokazuje da je Asteracanth bio dugačak dva i pol metra, što ovu drevnu morsku psinu čini jednom od najvećih u svom vremenu. Studija je objavljena u časopisu “Papers in Palaeontology”.

Hrskavične ribe (morski psi, morske mačke, raže i himere), jedni su od najuspješnijih skupina kralježnjaka koje su i danas žive. Zbog svoje cjeloživotne zamjene zuba, zubi hrskavičnih riba među najčešćim su nalazima fosilnih kralježnjaka. Međutim, nizak potencijal očuvanja njihovih hrskavičastih kostura u većini slučajeva sprječava fosilizaciju potpuno očuvanih primjeraka. Izuzetno rijetko očuvanje kostura fosilnih hrskavičastih riba stoga je povezano s posebnim uvjetima tijekom fosilizacije i ograničeno na samo nekoliko lokaliteta koji sadržavaju fosile.

Krečnjaci Solnhofen u Bavarskoj u Njemačkoj, koji su nastali tijekom kasne jure, prije oko 150 milijuna godina, rijetka su pojava. Svjetski su poznati po tome što su u njima pronađeni kosturi malog pernatog dinosaura Archeopteryx i dali su brojne kosture morskih pasa i zraka, oporavljene tijekom iskapanja tijekom posljednjih 150 godina.

Nova studija objavljena u časopisu “Papers in Palaeontology” koju je vodio paleontolog Sebastian Stumpf sa Sveučilišta u Beču, predstavlja najveći kostur fosilnih morskih pasa koji je ikad otkriven u vapnencima Solnhofen. Novootkriveni primjerak predstavlja gotovo potpuno očuvani kostur izumrlog hibodontiformnog morskog psa Asteracanthus, čija je ukupna duljina za života bila dva i pol metra, što ga je učinilo gigantom među jurskim morskim psima.

Ova slika prikazuje ilustracije i fotografiju fosiliziranog morskog psa Asteracanthusa, koji je pronađen kao gotovo cjelovit kostur – Ilustracija i rekonstrukcija: Sebastian Stumpf / Fabrizio De Rossi

Hibodontiformni morski psi, koji su najbliži srodnici modernih morskih pasa i raža, prvi su se put pojavili tijekom najnovijeg devona, prije oko 361 milijun godina, a izumrli su zajedno s dinosaurima na kraju krede, prije oko 66 milijuna godina.

Imali su dvije leđne peraje, a svaku je podupirala istaknuta peraja kralježnice. Veličina tijela hibodontiformnih morskih pasa kretala se od nekoliko centimetara do približno tri metra maksimalne duljine, što Asteracanthus posljedično čini jednim od najvećih predstavnika svoje skupine i svog vremena. Suprotno tome, moderni morski psi i raže, koji su već bili raznoliki tijekom jure, dosezali su u vrlo rijetkim slučajevima tjelesnu veličinu do najviše dva metra.

Asteracanthus je znanstveno opisao švicarsko-američki prirodoslovac Louis Agassiz prije više od 180 godina na temelju izoliranih fosilnih bodlji leđne peraje. Međutim, zglobni koštani ostaci nikada nisu pronađeni – do sada.

Denticija kostura izuzetno je dobro očuvana i sadrži više od 150 zuba, svaki s dobro razvijenom središnjom kvržicom koja je s obje strane popraćena s nekoliko manjih kvržica.

– Ova specijalizirana vrsta zubaca sugerira da je Asteracanthus bio aktivni grabežljivac koji se hranio širokim spektrom plijena životinja. Asteracanthus zasigurno nije bio samo jedna od najvećih hrskavičnih riba svoga doba, već i jedna od najimpresivnijih – kaže Sebastian Stumpf.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je najstariji morski pas na svijetu – Došao na svijet prije Shakespearea?
ZNANSTVENICI U ŠOKU Orke razvile preciznu strategiju ubijanja morskih pasa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.