1 min. čitanja

Ovo je najstariji morski pas na svijetu – Došao na svijet prije Shakespearea?

Ovo je najstariji morski pas na svijetu – Došao na svijet prije Shakespearea?
Photo: Youtube/Screenshot

Znanstvenici vjeruju da je ovaj morski pas najstariji kralježnjak svijetu, star je čak 512 godina! Drugim riječima, na svijet je došao prije Shakespearea, točnije 1505. godine.

Morski pas je dug 5,5 metara, a otkrili su ga danski znanstvenici u Atlantskom oceanu kod Grenlanda. Vrsta može živjeti stotinama godina u čemu im pomažu spor metabolizam i hladna morska voda.

Nuklearni pokusi 1950-ih i 1960-ih godina povećali su iznos radioaktivne tvari u Zemljinoj atmosferi, što je omogućilo znanstvenicima da preciznije odrede dob ove životinje prema količini radioaktivnog izotopa u očnim lećama. Ako su ovi podaci točni, ovaj morski pas bio je živ još u vrijeme Kolumba, odnosno nedugo nakon otkrića Amerike.

Znanstvenici stoga ciljaju na gene “dugog života” ne bi li došli do spoznaje zašto većina kralježnjaka, uključujući i ljude, ima ograničen životni vijek i što određuje njegovo trajanje.

Zanimljivo je da iako jedu ribu, grenlandski morski psi nisu nikad viđeni u lovu, a u probavnom traktu pronađeni su ostaci kopnenih životinja, poput jelena i konja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.