2 min. čitanja

Spasimo naš planet: Novi signal za pomoć

Spasimo naš planet: Novi signal za pomoć

S.O.P. – Save Our Planet (Sačuvajmo naš planet), novi je signal za pomoć kako bi istakao našu zajedničku hitnost, potaknuo pomorsku industriju, vlade i medije, da se bez daljnjeg odlaganja suoče s klimatskim izazovima.

Ideja da se starim jezikom pomorstva, Morzeovom abecedom, iznese ova hitna poruka, stigla je iz pomorskih krugova uoči Konferencije UN -a o klimatskim promjenama, koja se održava za dva tjedna u Glasgowu, jer smanjenje emisija ugljičnog dioksida (CO2) nikada nije ni bilo na dnevnom redu pomorske industrije.

Kako su pomorci nekad signalizirali S.O.S. kad su se našli u teškoj situaciji, sada signaliziramo S.O.P.  Pridružite nam se i na društvenim mrežama, stvaranjem i dijeljenjem vlastite verzije signala u pomoć, pomoću oznaka #SOP i #SaveOurPlanet, kako bi inspirirali i druge da prihvatimo ovu priliku za promjenu, suradnju, i inovacije.

Crveni kod za čovječanstvo

Kao što je navedeno u Šestom izvješću o procjeni (AR6) UN-ovog međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), vjerojatno ćemo doživjeti katastrofalne rezultate globalnog zatopljenja ako sada ne shvatimo promjene velikih razmjera. Glavni tajnik UN -a António Guterres izvješće naziva “crvenim kodom za čovječanstvo”.

Nedavno su svjetski čelnici primili Poziv na akciju za dekarbonizaciju plovila, poruku više od 150 čelnika i organizacija u industriji koja ih poziva da poduzmu odlučne mjere kako bi ubrzali prijelaz na isporuku bez emisija CO2.

Međunarodna plovidba povezuje svijet. Danas naša industrija nosi preko 80% svjetske trgovine, a očekuje se da će se obujam trgovine utrostručiti do 2050. Prema Europskoj agenciji za okoliš, pomorski promet jedan je od najčišćih načina prijevoza, no kako trgovina raste, emisije u transportu i dalje rastu, godišnje premašuje milijardu tona CO2. Moramo smanjiti ovaj otisak što je brže moguće.

Zato je pokrenut S.O.P., a s konferencijom UN -a o klimatskim promjenama u Glasgowu u studenom došlo je vrijeme za ujedinjenje pomorske industrije, vlada i medija. Vrijeme je da stojimo zajedno i djelujemo kako bismo spriječili klimatsku krizu.

Pridružite nam se i emitirajte svoju verziju signala za pomoć, a u svojim postovima upotrijebite hashtagove #SOP i #SaveOurPlanet.

Zajedno možemo biti promjena koja je potrebna našoj industriji i osigurati zdrav planet za buduće generacije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.