2 min. čitanja

Španjolci žele ubiti stotine krava s broda koji je mjesecima lutao Sredozemljem

Španjolci žele ubiti stotine krava s broda koji je mjesecima lutao Sredozemljem
Foto: Animal Welfare Foundation / Youtube / Screenshot

Prema povjerljivom izvješću španjolskih veterinara, više od 850 goveda koje su mjesecima plutale na Mediteranu više nije sposobno za prijevoz i trebalo bi ih ubiti. Odvjetnik tvrtke za upravljanje stočnim brodom rekao je u subotu za Guardian da se planirao oduprijeti tom potezu, iako se čini da video iz luke pokazuje pripreme za istovar stoke.

Krave su držane u onome što je aktivist za zaštitu životinja opisao kao “pakleni” uvjeti na brodu Karim Allah, koji je u pristao u jugoistočnoj španjolskoj luci Cartagena, u četvrtak nakon što se dva mjeseca mučio da pronađe kupca za stoku.

Izvještaj je sastavljen ranije ovog tjedna, a nakon što su se španjolski dužnosnici ukrcali na brod. Prema tom dokumentu, kapetan je izvijestio o 22 uginuća među 895 goveda na brodu. Prema brodskim dokumentima, životinje su stare od sedam do osam mjeseci.

U zaključku stoji da su životinje patile od dugog putovanja i da su uglavnom bile u lošem stanju. Neke od njih nisu se osjećale dobro i nisu bile sposobne za prijevoz izvan Europske Unije, niti bi im trebalo dopustiti ulazak u EU, navodi se u tekstu. Eutanazija bi bila najbolje rješenje za njihovo zdravlje i dobrobit, zaključeno je.

Prihvat životinja je odbilo nekoliko zemalja, zbog straha da imaju virus goveđeg plavog jezika. Izvještaj ne navodi jesu li životinje doista i oboljele od ove bolesti, ali zabilježen je niz drugih simptomatičnih stanja koja se detaljno opisuju.

Odvjetnik Miquel Masramón, koji zastupa brodsku tvrtku, rekao je u subotu kako se čini da se u luci vrše pripreme za ubijanje stoke. U videu koji je Masramón poslao Guardianu, vidi se metalna rampa koja vodi s broda prema nizu metalnih kontejnera poredanih uz zid doka.

Odvjetnik je rekao da će se upravitelji broda pokušati oduprijeti bilo kakvom potezu istovara stoke i da je u procesu kontaktiranja libanonskih vlasti. Brod je u vlasništvu Khalifeh Livestock Trading, a njime upravlja Talia Shipping Line, oboje sa sjedištem u Libanonu, dok je stoka u vlasništvu treće strane.

– Na videu vidite zatvorene kontejnere, oni nisu za živu stoku. Nemamo službene informacije, ali mislimo da će brod isprazniti od životinja, a zatim ih ubiti električnim pištoljem – kazao je.

Virus plavog jezika kojeg prenose insekti uzrokuje hromost i krvarenje kod goveda, ali ne utječe na ljude. Dvadeset i dvije krave uginule su na moru, a ostaci mrtvih životinja jednostavno su usitnjeni i bačeni u more tijekom putovanja.

Drugi brod ElBeik na kojem se prevozi stoka, također je isplovio iz Španjolske u prosincu s gotovo 1.800 krava. Trenutno je privezan u ciparskoj luci Famagusta. Izvor blizak drugom brodu, koji je na sličan način bio na moru dva mjeseca otkako je s kravama napustio španjolsku luku Tarragona, rekao je da pomno prati razvoj događaja broda Karim Allah.

Upitan o očitim potezima španjolskih vlasti da započnu istovar i ubijanje stoke, izvor je rekao da bi zdravstveni problemi utvrđeni službenim španjolskim izvještajem veterinara mogli “lako zaliječiti”. Rekao je da je odluka, ako se donese odluka o ubijanju svih životinja, “nevjerojatna”. Dodao je: “Ako životinje mogu izliječiti, zašto bi to željeli učiniti?”

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.