3 min. čitanja

ŠOLTA Lokalni poduzetnik devastirao obalu betoniranjem mula, Županija ga ekspresno uklonila

ŠOLTA Lokalni poduzetnik devastirao obalu betoniranjem mula, Županija ga ekspresno uklonila
Foto: Arizona News / Facebook

ŠOLTA – Nerijetko naši građani „grintaju“ na tromost državnih institucija u rješavanju najbitnijih problema koji ih muče. Često pišemo o tim problemima, ali u ovom slučaju svjedočimo jednom presedanu efikasnosti i brzine najviših državnih tijela.

Priča nam dolazi iz Stomorske na Šolti.

Naime, prije nepuna dva dana mještani su svjedočili prizorima potpune devastacije jednog dijela obale, konkretnije vlastitim očima vidjeli su uništavanje pomorskog dobra.

Iako nisu očekivali da će se taj problem riješiti brzo, odmah su se požalili Splitsko-dalmatinskoj županiji i načelniku Općine Šolta.

“Došlo je više od 25 pritužbi”

Jedan od odgovornih građana bio je i općinski vijećnik i urednik lokalnog portala Arizona news Šolta Goran Tvrdić.

– Odmah sam reagirao na devastaciju. Fotografije sam objavio na društvenim mrežama, a nelegalnu gradnju prijavio sam Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prema informacijama koje imam, nisam bio jedini, u kratkom roku došlo je više od 25 pritužbi putem online aplikacije SD županije „Pomorsko je dobro“ – priča za Dalmaciju danas Tvrdić.

Mul ekspresno uklonjen

Na oduševljenje njega i cijelog šoltanskog puka, nelegalni mul u kratkom roku je uklonjen – niti 48 sati nakon početka radova.

– To bi nam svima trebalo biti normalno, ne možemo se tako neodgovorno ponašati. Znači izgleda da smo se ipak pomaknuli s mrtve točke. Sve pohvale nadležnima. Brzo i efikasno su reagirali – zadovoljan je općinski načelnik Tvrdić.

Načelnik misli da se svi moraju držati zakona

Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić pozdravio je ovaj potez, te je zadovoljan što su brzo i efikasno reagirali na devastaciju.

– O svemu nas je žurno obavijestio Splitsko-dalmatinski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja. Državni inspektor Ivica Čikotić rekao mi je da komunalni redar ima potpune ovlasti otkloniti sve što je bespravno sagrađeno na pomorskom dobru. Postupio sam prema zakonu, osigurali smo bager i rušenje je krenulo. Sve je trajalo vrlo kratko i zbog toga smo zadovoljni – kazuje nam Cecić Karuzić.

Poslao je jasno upozorenje svima onima koji imaju slične namjere devastacije obale.

– Mogu im poručiti da će im sve to biti srušeno i uklonjeno u rekordno brzom roku. Moramo se držati svih zakona i propisa. Odmah ćemo reagirati, dosta nam je devastacija – oštro je zaključio za Dalmacija Danas načelnik Općine Šolta.

Pozvao je na kraju sve građane da pravovremenim prijavama reagiraju na ovakva i slična uništavanja obale.

Foto: Arizona News / Facebook

“Pokret otoka: Devastacija rezultat šutnje i nepoduzimanja konkretnih akcija od strane prvenstveno Općinskog načelnika…”

Borbu za očuvanje pomorskog dobra na Šolti započela prije nekoliko godina upravo u Stomorskoj predsjednica Pokreta otoka i ondašnja stanovnica otoka Šolte Maja Jurišić. Evo kako je ona za Dalmaciju danas komentirala situaciju:

– Ugodno sam iznenađena razvojem situacije i brzinom reakcije svih nadležnih institucija. Sve ovo ukazuje na uspješne rezultate naših borbi koje su često izgledale uzaludne. Istina je da je proces bio dug i težak, no ako se ovako nastavi svaka uložena minuta se itekako isplatila. Ipak, moramo biti i realni. Naime, koliko imam saznanja sporno izgrađeni mul ponovno je bespravna akcija istog aktera, jednog od općinskih vijećnika dobro poznatog javnosti, protiv kojeg je podignuto niz prijava proteklih godina. Naime, bespravno sagrađeni ugostiteljski objekt u vlasništvu njegove tvrtke i dalje radi te od strane Općine Šolta i drugih institucija nije poduzeto gotovo ništa da se isti ukloni, a poduzetnik sankcionira. Na ovaj način nedjelovanja i nepreuzimanja odgovornosti sve ove godine, odgovorno tvrdim da je i ova posljednja devastacija upravo rezultat šutnje i nepoduzimanja konkretnih akcija od strane prvenstveno Općinskog načelnika, komunalnog redara i svih uključenih u povjerenstvo za dodjelu koncesijskih odobrenja.

Nadam se ipak da će ovim potezom Načelnik i svi nadležni pokazati da su zaista ozbiljni i nastaviti istom brzinom i načinom rješavati problem devastacije. Koristim zato priliku da čestitam Šoltanima. Ovo je prije svega njihova pobjeda jer se čini da su se ohrabrili, javno progovorili, poslali dovoljan broj prijava i pokazali zajedništvo.

Augustin Markota

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.