2 min. čitanja

Solarna ploča za brodove s podlogom od karbonskih vlakana umjesto stakla

Solarna ploča za brodove s podlogom od karbonskih vlakana umjesto stakla
Foto: Lightleaf / Facebook

SVIJET - Nova solarna ploča na tržištu cilja jedrilice i motorne brodove gdje su važni težina, funkcionalnost i izgled.

Solarnu ploču od karbonskih vlakana za brodove na tržište je stavio kanadski proizvođač Lightleaf.

Novi fotonaponski modul od 110 W sadrži monokristalne solarne ćelije s učinkovitošću većom od 25 posto. Ima krutu pjenastu podlogu od karbonskih vlakana umjesto stakla i teži samo 2,5 kg.

Foto: Lightleaf / Facebook

- Naš najnoviji proizvod usmjeren je na pomorsko tržište, ciljajući na jedrilice i motorne brodove s ograničenim prostorom gdje su važni težina, funkcionalnost i izgled - izjavio je glasnogovornik tvrtke za pv magazin.

Dizajnirali su ploču, seaLeaf, s integriranim hardverom, ali također imaju ploče s izmjenjivim kompletima za montažu dizajnirane da izdrže morsko okruženje, ističu iz tvrtke.

Kanadski proizvođač solarne energije opisuje da seaLeaf ima krutu pjenastu podlogu od karbonskih vlakana umjesto stakla, zakrivljen je i može rotirati za 180 stupnjeva kako bi pratio sunce.

Većina opskrbnog lanca potječe iz Sjeverne Amerike, a paneli su u potpunosti dizajnirani i sastavljeni u Kanadi, rekao je glasnogovornik Lightleafa.

SeaLeaf košta 650 dolara i dolazi s trogodišnjim jamstvom izrade i petogodišnjim jamstvom izlazne snage. Leightleaf je prethodno razvio solarne panele od karbonskih vlakana za tržište kamp prikolica, ali je uglavnom ciljao na male prikolice s ograničenim prostorom.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Komercijalni brodovi dobivaju novo jedro
Sve je više vijesti o brodovima koji imaju pomoćne sustave za jedrenje, a ovaj je najneobičniji. Uz Airbus, japanski brodovlasnik K-Line još je jedan veliki kupac s potvrđenim narudžbama za Seawing. Airseas je predstavio jedro nalik zmaju. Revolucionarno rješenje zove se Seawing. Ideja je…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.