2 min. čitanja

Komercijalni brodovi dobivaju novo jedro

Komercijalni brodovi dobivaju novo jedro
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Sve je više vijesti o brodovima koji imaju pomoćne sustave za jedrenje, a ovaj je najneobičniji. Uz Airbus, japanski brodovlasnik K-Line još je jedan veliki kupac s potvrđenim narudžbama za Seawing.

Airseas je predstavio jedro nalik zmaju. Revolucionarno rješenje zove se Seawing.

Ideja je da veliki transportni brod pusti zmaja u odgovorajućem trenutku i tako smanji potrošnju te emisije CO2. Zvuči kao sofisticirana dječja igra, ali cijeli je sklop upravljan pomoću tri računala već isproban na moru.

Francuski proizvođač sustava koji koriste pogone na vjetar koristio je i pomorsku i zrakoplovnu tehnologiju za razvoj Seawinga. Sustav je temeljen na posebnom zmaju koji se aktivira pomoću naprednih automatiziranih modula. Dovoljno je prilagodljiv da se instalira na bilo koju vrstu komercijalnog plovila i tvrdi se da smanjuje potrošnju goriva (a time i emisije) za 20 posto.

Tijekom nedavnog ispitivanja, korišten je brod pod nazivom Ville de Bordeaux, koji je prijevozio Airbusove komponente zrakoplova između Europe i SAD-a. To je zato što je Airbus manjinski dioničar Airseasa. Seawing je bio na 200 metara iznad razine mora. Inženjeri Airseasa bili su na brodu kako bi prikupili podatke s ovog pionirskog testa. Svi opisuju prvu aplikaciju kao veliki uspjeh, piše Revija HAK.

Faza testiranja za Seawing nije gotova. Tim Airseasa uskoro će izložiti sustav izazovnijim okruženjima, uključujući razne vremenske uvjete. Međutim, ovo nekonvencionalno rješenje za zeleni transport izgleda obećavajuće. Uz Airbus, japanski brodovlasnik K-Line još je jedan veliki kupac s potvrđenim narudžbama za Seawing.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Preko Atlantika će idući mjesec zaploviti brod kojeg će vući – padobran! | | Morski HR
Francuski ro-ro brod Ville de Bordeaux biti će prvi komercijalni brod koji će ploviti pomoću tzv. Seawing sustava. Riječ je o tehnologiji koja kombinira zmajarenje i plovidbu. Sustav je dizajnirala
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.