4 min. čitanja

Smrt makarskih plaža, građani slučaj prijavljuju OLAF-u: Ovo je prodaja budućnosti naše djece!

Smrt makarskih plaža, građani slučaj prijavljuju OLAF-u: Ovo je prodaja budućnosti naše djece!
Foto: Makarske plaže / HRT Screenshot

MAKARSKA – Još se jedna prirodna oaza našla na udaru betonizacije i kapitala. Na tom putu ne zaustavlja ih pravna država, nego goloruki građani. Slučaj iz Makarske jasno pokazuje model kako se ‘slučajnom’ pogreškom referenta dolazi do vrijedne građevinske dozvole koja se nakon toga više ne može ukinuti.

– Postojale su male prirodne plaže koje su ovim zahvatom potpuno devastirane. To je nasuto prošle godine u prvom mjesecu kada je prošli vlasnik gospodin Mate Jujnović krenuo s radovima. On je to napravio bez pravne osnove. Nije imao koncesiju za gradnju, nego samo za ležaljke. Sad se ide u more nekakvih 70 metara, jer je hotel koji je trebao biti okružen zelenilom toliko narastao da ga sadašnja plaža ne zadovoljava – tvrdi Ivana Miočević Franić iz Udruge za održivi razvoj Osejava.

Dodaje kako se radi o čistoj namjeri. Ne može tvrditi tko je u sve upleten i je li netko nešto od toga dobio. Činjenica je, ponavlja – da je plaža nasuta i proširena. Napominje da će se za godinu dana još nasuti prostor veličine 15 tisuća kvadrata te se tako uništiti obalna crta.

Nenad Mozara tvrdi kako se vlasnik promijenio dva-tri puta, i nitko ne zna tko je novi pravi vlasnik. Svima je u cilju, dodaje – napraviti megalomansku plažu i uništiti jedine preostale plažice. Prije su, kaže – imali kvalitetnije goste, a sada se ide na masovni turizam.

“Građevinska dozvola na temelju koncesije za ležaljke”

– Ovdje su se dogodila mnoga nelegalna nasipavanja. Međutim, problem je što su izdali građevinsku a potom i lokacijsku dozvolu koja je realno nezakonita. Za sve objekte koji su na pomorskom dobru rađena je studija utjecaja na okoliš, ovu smo studiju imali u rukama. Kad to napravite vaša plaža mora biti klasificirana kao 2a. A u građevinskoj dozvoli koja je izdana u Upravnom odjelu Makarske – ona je klasificirana kao 2b. Brojka 2a znači da kad netko preda zahtjev, taj zahtjev morate javno objaviti i javnosti pokazati projekt. Morate čekati mjesec dana da svi mogu davati primjedbe. Oni to nisu napravili. To je ponovno greška referenta u Upravnom odjelu, tvrdi Vladimira Mascarell iz Građanske inicijative Javno je dobro.

Dodaje da je u to vrijeme u Odjelu šef bio Srzić koji je, kaže – građevinsku zaprimio i prihvatio koncesije za iznajmljivanje ležaljki i prodaju kokica kao pravni interes, što je apsolutno nemoguće. Potom je, dodaje – u roku od 14 dana izdao građevinsku dozvolu koja je u više svojih točaka potpuno nezakonita, tvrdi.

“Dva administrativna propusta, nije greška nego namjera”

– Jedna je točka taj pravni interes. Kad hoćete graditi plažu onda morate dobiti županijsku koncesiju za građenje, to je isti pravni interes kao kod privatne kuće vlasnički list. Kad su dobili građevinsku dozvolu oni to nisu imali. Kako su onda mogli dobiti građevinsku dozvolu. Nisu je mogli dobiti, međutim Srzić je napisao dva broja na građevinskoj dozvoli od koncesija za ležaljke. To je potpuno nezakonito – izdana je građevinska bez pravnog interesa – kaže Mascarell za HRT.

Dodaje kako se sigurno ne radi o greški referenta jer se radi o dva propusta tako da “je zasigurno to namjerno napravljeno”. Ponavlja kako procedura nije ispoštovana, što je Građanska inicijativa prijavila nadležnim službama.

– Mi smo sve to prijavili, međutim nadležne službe kažu da se radi samo o propustima i kako procedura teče od roka do roka. Peglaju se ti propisi i na kraju ćemo imati legitiman dokument za plaže. Dobili smo odgovor bivšeg ministra Darka Horvata koji je poručio da nasipanje plaže može ići, ako ne dokažemo da se radi o suprotnim interesima Republike Hrvatske, nastavlja Ivana Miočević Franić.

Vlasnici su se mijenjali, tko je novi?

– Devastacija se vidi prostim okom. Te male plažice koje su bile prije tisuću godina koje je priroda stvorila kao najbolji arhitekt, uništene su u mjesec dana i oni bi se i dalje širili, međutim mi smo ih spriječil. Lova, ne znam što drugo reći. Sve je moguće danas. Očito je netko potplaćen, kaže Ivan Lovreta.

Dodaje kako je reagirao kad je nasipanje krenulo, pa se zaustavilo, Međutim, kaže – ništa se drugo nije promijenilo. Smatra da se radi o interesnim skupinama koje se sve dogovore između sebe.

– U obrazloženju ministarstva kojeg je potpisao bivši ministar Darko Horvat stoji da se ne mogu ukidati stečena prava bez da država obešteti podnositelja, ali ovdje se radi da je ovo naše zemljište, državno, županijsko, makarsko. Oni se u svim tim propisima snalaze i donose odluke koje utječu na budućnost svih nas. To vam je sve dogovoreno u četiri oka, interesne se skupine između sebe dogovore, tvrdi Ivana Miočević Franić.

Slijedi prijava OLAF-u

Dodaje kako ne misle odustati nego ići do kraja i sve prijaviti OLAF-u. Nailaze na šutnju administracije što je, kaže – praksa da se šuti i odugovlači kako bi stvari otišle u zastaru.

– Pravna država bi nas trebala zaštiti. Zadnji put kad smo izašli tu -policija je legitimirala nas. Ja sam ih pitao ‘Jeste li došli radi nas ili devastatora?’. E, onda su na kraju legitimirali i njih. Ne vjerujem baš da smo ih trajno zaustavili, ali ako hrvatska država postane ono što bi trebala biti – onda treba ovakve stvari spriječiti, a ne da se građani skupljaju i da svojim rukama ili tijelima sprječavaju nezakonite radnje, dodaje Ivan Lovreta.

– Ovo je smrt makarskih plaža cijelog ovog područja naša djeca nikad neće prošetati tom plažom niti se baciti u more sa jedne od stijena. Neće uživati u prirodnim ljepotama. Ovo je prodaja budućnosti naše djece, kaže Ivana Miočević Franić – kroz suze.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NL Osejava: “SDP-ov gradonačelnik Makarske amenovao uništenje plaže, simbola grada”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.