2 min. čitanja

SLUČAJ PETRAM Pokušava li se u Umagu izmuljati legalizacija ilegalno zaposjednutog pomorskog dobra?

SLUČAJ PETRAM Pokušava li se u Umagu izmuljati legalizacija ilegalno zaposjednutog pomorskog dobra?
Foto: Manuel Angelini / Istra24

UMAG - Gradsko vijeće Umaga jučer je usvojilo Izmjene i dopune Plana upravljanja pomorskim dobrom na podučju Grada Umaga za razdoblje od 2024. do 2028. godine. U izmjenama je najzanimljiviji dio koji se odnosi na kontroverznu plažu hotela Petram za koju je država prošlog ljeta ukinula koncesiju.

S obzirom da je Istarska županija nije Petramu izdala novu koncesiju, iz Grada Umaga odlučili su se na novi pristup rješavanju tog problema. Plažni objekti tvrtke kojom upravlja srpski tajkun Vojislav Gajić našli su se u izmjenama Plana upravljanja pomorskim dobrom s namjerom da im se u svrhu legalizacije kasnije izda dozvola na pomorskom dobru, piše Istra24.

Još tijekom javnog savjetovanja tome su se usprotivili Anja Žužić iz IDS-a, nezavisni vijećnik Goran Galović te grupa slovenskih građana predstavljenih zagrebačkim odvjetnicima.

Anja Žužić podsjetila je da Grad Umag vodi upravni spor protiv države zbog oduzimanja koncesije te da se do okončanja tog spora ne bi smjelo raspolagati spornim područjem.

- Nadalje, stavkom 6. članka 71. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama određeno je da se koncesije, odnosno dozvola na pomorskom dobru, ne može dati ponuditelju koji je koristio pomorsko dobro bez valjane pravne osnove, ili uzrokovao štetu na pomorskom dobru. Kako je uslijed rješenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ukinuta koncesija Grada Umaga na predmetnoj lokaciji, korisnik koristi pomorsko dobro bez pravne osnove - napisala je Žužić.

Vijećnik Goran Galović poslao je svoje primjedbe u kojima je ukazao na, kako tvrdi, nezakonitosti vezano za Uredbu o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. Evo citata iz uredbe.

- Temeljem dozvole na pomorskom dobru nije dozvoljeno građenje građevina. Dozvola na pomorskom dobru ne može se dati za obavljanje djelatnosti u građevini za gradnju koje je, sukladno propisima iz područja prostornoga uređenja i gradnje, potrebno ishoditi građevinsku dozvolu.

Temeljem ovog citata Galović tvrdi da za Petramovu plažu nije moguće izdati dozvolu. On je također podsjetio na sve posljedice ukidanja koncesije.

- Kako se radi o nezakonitoj koncesiji jasno je da su svi plodovi takve koncesije nezakoniti. Ovim izmjenama Plana se želi naknadno legalizirati ono što je nezakonitom koncesijom izgrađeno i želi se omogućiti nezakonitom koncesionaru da nastavi obavljanje gospodarske djelatnosti na onome što je nezakonito izgradio. Prema pravnom načelu otrovne voćke jasno je da nije moguće zakonito koristiti nešto što je nezakonito izgrađeno - zaključio je Galović u svojim primjedbama koje na koncu uopće nisu ni zaprimljene u proceduru javnog savjetovanja.

S obzirom da je na snazi novi Zakon o pomorskom dobru, još uvijek nisu jasni svi proceduralni detalji pa će za tumačenja gradskih odluka za plažu Petram pravorijek sigurno davati nadležno Ministarstvo.

Pritom treba naglasiti da je krajnji rok za raspisivanje natječaja za dozvole na pomorskom dobru bio 1. travnja tako da nije jasno na koji će način, s obzirom na protek tog roka, ove godine u Umagu biti raspisani natječaji za dozvole.

Dražen Majić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.