4 min. čitanja

Slovenski ribari protiv zajedničke zone ribarenja, iako već ribare u našem moru

Slovenski ribari protiv zajedničke zone ribarenja, iako već ribare u našem moru
Foto: Google maps/Screenshot/Wikimedia/Morski.hr

SAVUDRIJA – Nakon što su mjesecima potiho vođeni pregovori hrvatske i slovenske diplomacije o novom režimu ribarenja na granici između dviju država u Savudrijskoj vali, hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Janez Janša na prošlotjednom su susretu u Zagrebu potvrdili te navode. Izjavili su da će vrlo brzo ponuditi privremeni ribolovni model kojim bi olakšali hrvatskim i slovenskim ribarima rad na tom spornom području, sve do izrade trajnog i konačnog rješenja, piše Glas Istre.

Cilj tog sporazuma je u Savudrijskoj vali omogućiti ribolov hrvatskih i slovenskih ribara na ograničenom prostoru u zajedničkom ribolovnom pojasu, ukidanje svih kazni izrečenih ribarima koje su dobivali od hrvatskih i slovenskih ribarskih inspektora te poništenje svih sudskih postupaka, s obje strane vale, koji se vode protiv ribara još od 2018 godine. Doduše, do sada ribari nisu platili niti jednu od dobivenih kazni jer su tužbe i kazne preuzele države, a za žalbe su angažirani odvjetnici koje plaćaju države.

Prijedlozi Janše i Plenkovića nisu naišli na dobar odjek kod slovenskih ribara i oporbe. Iz slovenskih medija tako saznajemo da se slovenski ribari protive privremenom rješenju o uspostavi zajedničkog ribolovnog pojasa u Savudrijskoj vali, a slovenska oporba na čelu s Matjažom Nemecom, parlamentarnim zastupnikom Socijalnih demokrata, optužila je premijera Janšu za zloporabu svoje pozicije i odluke o arbitražnom sporazumu, jer se s hrvatskim premijerom bilateralno dogovarao o nečemu što je već dogovoreno i riješeno, ali što Hrvatska ne priznaje kao granicu na moru.

Nadalje, Nemec je naveo i da bi takvo Janšino popuštanje Hrvatskoj, kojoj je obećano da će je Slovenija podržati na putu ulaska u Schengen, eurozonu i OECD, značilo da su oštećeni slovenski ribari te je pozvao slovensku vladu do o postignutom dogovoru s hrvatskom stranom najprije informira svoje ribare.

I predsjednik Sindikata slovenskih ribara Zlatko Novogradec na Slovenskom je radiju poručio da su ribari bili neinformirani o tim pregovorima, te su oni protiv rješenja za koje su doznali iz medija. Usto, pripremaju protestnu notu kojom će obje vlade upozoriti da to za njih nije prihvatljivo.

– Pravila ribolova u Hrvatskoj i Sloveniji su različita. Zbog nejasne granice na moru, u Sloveniji je sve manje ribara, a postavlja se i pitanje tko bi kontrolirao poštuju li hrvatski ribari slovenske propise u slovenskim vodama i obrnuto, kazao je Novogradec.

U međuvremenu se o novonastaloj situaciji oglasilo i slovensko Ministarstvo vanjskih poslova. Ministar Anže Logar je naveo da je još krajem siječnja na zatvorenoj sjednici pred članovima saborskog odbora za vanjsku politiku rekao da je detaljno iznio stanje u vezi s provedbom arbitražne presude i stvarno stanje na moru, istaknuvši da će o svim daljnjim pregovorima i sporazumu sa susjednom Hrvatskom biti unaprijed i pravodobno obaviješteno nadležno povjerenstvo Državnog zbora, a arbitražna odluka o granici između Slovenije i Hrvatske je konačna i obvezujuća.

Nakon negativnih reakcija na slovenskoj strani, za mišljenje smo pitali i savudrijske ribare. Neslužbeni glasnogovornik savudrijskih ribara Danilo Latin, prokomentirao je ove, još uvijek neslužbene informacije o privremenom režimu koji bi trebao nastupiti za slovenske i hrvatske ribare.

– Podsjećam da je crta razgraničenja po sredini vale vrijedila do 29. lipnja 2017., kada je arbitražni sud Sloveniji dodijelio veći dio zaljeva. Međutim, ta je granična crta, prema arbitraži, važeća samo ako je Hrvatska implementira, što naravno nije nikad prihvatila. Mi ribarimo do naše crte razgraničenja, dok Slovenci uplovljavaju u naše teritorijalne vode, odnosno do arbitražne crte razgraničenja. Drugim riječima, jedni i drugi praktički već petu godinu ribarimo u zajedničkoj, nedeklariranoj ribolovnoj zoni. Znači, već postoji ta zajednička zona ribarenja, pa ne razumijem taj prijedlog. A onaj prvotni prijedlog o ribarenju slovenskih ribara do umaških voda i naših do Pirana ne prihvaća niti jedna ribarska strana. Što se tiče obustave kazni, nama taj prijedlog odgovara, no za Slovence bi prihvaćanje toga značilo i priznavanje hrvatske granice, što je suprotno arbitražnoj odluci. U tome vidim njihove razloge za protivljenje sporazumu među premijerima, smatra Latin.

Unatoč navedenim stavovima hrvatskih i slovenskih ribara, Janša i Plenković su zadužili nadležne ministre vanjskih poslova Gordana Grlića Radman i Anže Logara da izrade konačni prijedlog plana za ribarenje u spornim vodama u Savudrijskoj vali.

U savudrijskom portu gdje ribari još uvijek muče muku s pojavom novih vrsta meduza, sasvim je izgledno da slijedi nastavak ribarskih bitki. Možda u prilog tomu govori još jedan podatak koji doznajemo iz slovenskih medija (regional.si). Riječ je o tome da je Općina Piran u Savudrijskoj vali, točno nasuprot naše obale, u Seči, uz Jernejev kanal, namjeravala graditi strateški projekt ribarske luke težak četiri milijuna eura.

Međutim, prije nekoliko je dana projekt obustavljen zbog odbijenice za odlaganje ogromnih količina mulja iz vale na takozvanom mrtvom polju soli u Sečoveljnskim solanama, pojasnili su iz Općine Piran. Naime, kao jedan od ključnih radova u izgradnji ribarske luke bilo je predviđeno produbljivanje morskog dna i plovnog puta, za što bi trebalo ukloniti oko 16 tisuća kubika mulja i odložiti ga u solanama. To nije palo na plodno tlo, a transport na udaljenije lokacije bio bi ekonomski neprihvatljiv s obzirom na procijenjenu vrijednost projekta.

Latina za Glas Istre komentira i o planovima gradnje te ribarske luke baš u Savudrijskoj vali. Britko je povezuje s još jednom sastavnicom slovenske politike koju vode u na tom dijelu Jadrana.

– Budimo objektivni, to im je samo izgovor. Pa slovenskih ribara sveukupno ima manje nego savudrijskih, a nas je 28, zaključio je Latin.

Sanja Bosnić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.