2 min. čitanja

SLOVENIJA OBJAVILA NOVE KARTE: Granice ucrtali prema arbitraži

SLOVENIJA OBJAVILA NOVE KARTE: Granice ucrtali prema arbitraži
Izvor: Vlada.si

Slovenska vlada objavila je na svojim internet stranicama dokumente vezane uz arbitražu o granici s Hrvatskom, uključujući i zamišljenu granicu na kopnu i moru, a mediji u susjednoj državi, pozivajući se ne neslužbene izvore navode da će premijer Miro Cerar ubrzo pozvati hrvatskog premijera da nastave dijalog, ali pod jednim uvjetom.

Na svojoj internetskoj stranici u dijelu koji je posvećen arbitraži slovenska Vlada je objavila kartografske prikaze državne granice izmneđu Republike Slovenije i Republike Hrvatske prema odluci arbitraže, na čiju povijest također podsjeća uz pregled događanja.

Izvor: Vlada.si

Kako navodi Slovenska tisklovna agencija STA, Cerar se zauzima za nastavak dijaloga i ubrzo će uputiti hrvatskom premijeru Plenkoviću poziv da se sastanu, ali uz upozorenje da je nastavak dijaloga moguć samo u vezi načina implementacije arbitražne presude koju Ljubljana smatra obvezujućom za obje strane.

Prema informaciji koju je prenio Slovenski radio, Cerar je spreman za dijalog s hrvatskom stranom “na političkoj i stručnoj razini”, kako bi se granica na kopnu učinila “životnijom” i praktičnijom od one koju je odredila arbitraža, dok je za slovensku stranu granica na moru jasna.

Izvor: Vlada.si

Kako prenose slovenski mediji, vlada je na svojim internet stranicama objavila takozvanu “vizualizaciju” slovensko-hrvatske granice, temeljem karata što ih je pripremio slovenski Geološki zavod na osnovi arbitražne presude. Prema tvrdnjama izvora u vladi, što ih prenose mediji, stajalište Slovenije je da je granica na moru jasna jer su koordinate jasno postavljene, dok u pogledu kopnene granice koja je načelno postavljena prema granicama katastarskih općina treba provesti “demarkaciju” u naravi, što se bez suradnje s hrvatskom stranom ne može napraviti, pa su potrebni pregovori, što bi moglo potrajati “više godina”.

Kako prenosi STA, Slovenija se nada da bi pri demarkaciji kopnene granice na terenu moglo dođi do određenih korekcija, odnosno usklađivanja kako bi granica na nekim potezima postala životnija i praktičnija.

Izvor: Vlada.si

Karte koje je slovenska vlada objavila na svojim internet stranicama bit će korištene za određivanje granice u službenim evidencijama, za službene zemljovide i školske udžbenike, navode u vladi. Prema neslužbenim informacijama, prenose slovenski mediji, slovenska strana pričekat će 29. prosinca, kad istječe šestomjesečni rok za implementaciju predviđen arbitražnim sporazumom, nakon čega će vlada donijeti odluku kako će Slovenija izvršiti evidenciju granice za svoje potrebe ako Hrvatska i dalje bude odbijala provedbu arbitražne odluke.

U međuvremenu, navode mediji, u slovenskoj vladi tvrde da se pripreme na implementaciji arbitražne presude nastavljaju.

N1

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.