2 min. čitanja

SLOVENCI UZVRAĆAJU UDARAC "Nismo uništili obalu kod Umaga nego smo hrvatsku džunglu pretvorili u raj!"

SLOVENCI UZVRAĆAJU UDARAC "Nismo uništili obalu kod Umaga nego smo hrvatsku džunglu pretvorili u raj!"
Foto: Screenshot/YouTube

Na optužbe o "istarskim favelama", o čemu je nakon reakcije Grada Umaga prvi pisao Morski HR odgovorili su da su nekultivirane i napuštene džungle pretvorene u male rajeve na Zemlji, javlja N1.

Nema šale sa Slovencima koji su se "digli na stražnje noge" nakon što su istaknuti kao kolovođe bespravne gradnje i uništavanja pomorskog dobra u okolici Umaga.

Slovenci tako optužbe odbacuju i kažu da Grad za njih nema sluha i traži uklanjanje kuća, pa su se obratili i sudu.

- Hrvatska Istra postala je europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore", objavio je Umag na svojim stranicama i spomenuo "ilegalna vikend-naselja" s tisućama stanovnika koja su prozvana "istarskim favelama". Umag je za neke probleme okrivio strane državljane, među kojima navodno prevladavaju Slovenci - vrište uzrujani Slovenci.

0:00
/1:51

Cijela je priča jako nanervirala Slovence koji u Umagu posjeduju zemljišta na kojima se nalaze mobilne kućice za odmor. Samo na jednom mjestu postoji više od 200 parcela, veličine od 300 do 1000 četvornih metara, a za slovenski je N1 jedan vlasnik rekao kako neki od njih posjeduju ova zemljišta od 1976. godine.

On kaže da su te parcele, a riječ je o poljoprivrednom zemljištu, mještani potpuno legalno podijelili, omeđili i potom prodali za tada dobar novac. Slovenci već godinama na tim parcelama imaju kamp-prikolice, a neki su s vremenom izgradili i mobilne kućice. To se, međutim, ne sviđa Gradu Umagu, koji ih želi maknuti.

0:00
/2:38

- Gradonačelnik je rekao da smo mi gadovi koji uzurpiraju hrvatsku obalu. Ne shvaća da smo više od jednog kilometra udaljeni od mora. Njihovu neobrađenu, napuštenu džunglu pretvorili smo u male rajeve na Zemlji. Bacimo tisuće i tisuće eura kad odemo dolje. Čistimo, održavamo, ne bacamo otpad nigdje. To bi im trebalo biti u interesu - kažu ljutiti Slovenci.

Slovenci kažu kako su oni umaškom gradonačelniku trn u oku što se vidi i po tome što njima ne dozvoljava prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko dok se domaćim ljudima to dopušta te se zbog toga osjećaju diskriminirani. Osim toga kažu kako je Umag "država u državi" i kako caruju lokalni šerifi!

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Alarmantna devastacija prostora u Istri prešla sve granice, pogledajte snimku iz zraka!
Područje Umaga, kao i cijele Istre, je iznimno atraktivno te je stoga i meta raznih uzurpatora poljoprivrednog i šumskog zemljišta te pomorskog dobra. U posljednje je vrijeme upravo ta uzurpacija poprimila nekontrolirane i zabrinjavajuće razmjere te direktno utječe na kvalitetu života svih građana, na uništavanje okoliša, kao i na turizam,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.