2 min. čitanja

Slijedi obnova i valorizacija tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu

Slijedi obnova i valorizacija tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu
Foto: Boris Kačan

UGLJAN - Godinama se radi na projektu obnove tvrđave sv. Mihovila i sada je konačno ishodovana građevinska dozvola. Projekt obuhvaća sanaciju i rekonstrukciju, ali i nove sadržaje i usluge.

Tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu omiljeno je izletište otočana i Zadrana, ali i brojnih turista i posjetitelja koji često obilaze tvrđavu i uživaju u prekrasnom pogledu koji s nje puca.

Kao zaštićeni kulturno-povijesni spomenik ima iznimnu važnost i značaj. Kada se ta vrijednost spoji s neopisivom ljepotom krajolika u kojem se nalazi i s nepreglednim pogledom, svakom posjetitelju posjet tvrđavi oduzme dah i ostaje u nezaboravnom sjećanju.

Međutim, dugi niz godina radi se na pripremi projekta obnove. Sada se uspjelo riješiti vlasništvo, premjestiti odašiljač, obaviti arheološka istraživanja i izraditi svu projektnu dokumentaciju te ishodovati građevinsku dozvolu.

Projekt obnove obuhvaća sanaciju i rekonstrukciju tvrđave u obliku kakva je nekada bila, ali će biti obogaćena i dodatnim sadržajima i uslugama. U podnožju tvrđave planiran je ugostiteljski objekt i sanitarni čvor te parking s električnom punionicom. Projekt je prilagođen i osobama s invaliditetom.

U unutrašnjosti tvrđave planira se postavljanje montažne pozornice i tribina s 200 sjedećih mjesta te će se na taj način tvrđava moći koristiti u svrhu održavanja raznih događanja poput koncerata, predstava, seminara, izložbi i slično, prenosi Zadarski list.

Vizija Općine Preko je stvoriti interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka gdje će posjetitelji moći dobiti informacije o otocima zadarskog akvatorija te o zanimljivostima i atrakcijama koje se nude i u nekim drugim mjestima.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ugljan sve popularniji za život, traži se kuća više
Dok je na većini hrvatskih otoka stanovnika sve manje, na Ugljan svake godine doseljavaju nove obitelji. Što ih privlači na otok? Zima na otoku znači prazne plaže i uličice, ali kupača ipak ima iako je i u moru i u zraku samo deset stupnjeva. Soboslikar Ante Dorkin svakodnevno
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.